• De stichting - header

COLUMN: Bevrijding kamp Westerbork

zaterdag, 11 april 2020
 COLUMN: Bevrijding kamp Westerbork

In deze column beschrijft conservator Guido Abuys aan de hand van het dagboek van Edward Sheppard hoe de bevrijding van kamp Westerbork verliep. 

Geen 4 mei-herdenking op voormalig terrein kamp Westerbork

Dit jaar is er op 4 mei géén herdenking bij het Nationaal Monument Westerbork op het voormalig kampterrein in Hooghalen. Door de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het niet mogelijk een herdenkingsplechtigheid te houden. Daarom biedt Herinneringscentrum Kamp Westerbork met een speciale podcast iedereen de mogelijkheid om op 4 mei stil te staan bij de vervolgingsslachtoffers.

Herinneringsbijeenkomst 21 maart gaat niet door

Op zaterdagmiddag 21 maart zou in Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen een bijeenkomst plaatsvinden waarin Molukkers herinneringen delen over het leven in woonoord Schattenberg. In verband met het landelijk beleid over Corona is het Herinneringscentrum gesloten tot en met 31 maart en zijn alle activiteiten, waaronder de herinneringsbijeenkomst geannuleerd. Het Herinneringscentrum overlegt met ADAK over het vervolg. Houdt u deze website in de gaten.

COLUMN : Als makke schapen

woensdag, 11 maart 2020
COLUMN : Als makke schapen

Het is een van de meest hardnekkige historische onjuistheden over de Holocaust: ‘De Joden lieten zich als makke schapen naar de gaskamers leiden.’ Overal in Europa boden Joden, Sinti en Roma gedurende de Tweede Wereldoorlog weerstand.

COLUMN: Hoeft een naam iets?

zondag, 19 januari 2020
COLUMN: Hoeft een naam iets?

Op woensdag 22 januari om 17.00 uur klinken de eerste van de 102.000 namen over het terrein van Kamp Westerbork. In haar column 'Hoeft een naam iets?' licht directeur Gerdien Verschoor toe waarom 'De 102.000 Namen Lezen' zo wezenlijk is. Door het hardop lezen van de namen richten we 102.000 keer een monumentje op voor iedereen die werd vermoord, door te bevestigen: deze persoon heeft geleefd.

Belangstelling voor kamp Westerbork blijft groeien

In 2019 hebben bijna 600 groepen Herinneringscentrum Kamp Westerbork bezocht, waarmee de stijgende lijn van de afgelopen jaren is voortgezet. Het museum ontving vorig jaar ruim 168.000 bezoekers, waarmee Herinneringscentrum Kamp Westerbork tot een van de best bezochte musea van Noord-Nederland behoort. De belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog blijft onverminderd groot.

Studiedag Holocausteducatie

Studiedag Holocausteducatie

Lesgeven over de Holocaust is gecompliceerd. De wereld zoals we die vandaag kennen, is natuurlijk voor een groot deel getekend door deze belangrijke en vreselijke historische gebeurtenis. Maar welke inhoud geef je nu, na 75 jaar, als docent aan jouw lessen en hoe gaan jonge mensen anno 2020 om met dit onderwerp?

COLUMN: De oorlog dichtbij huis

woensdag, 27 november 2019
COLUMN: De oorlog dichtbij huis

Door persoonlijke verhalen te vertellen denken leerlingen na over dilemma’s, gaan hierover met elkaar in gesprek en leggen verbanden met hun eigen leven. En blijft het Herinneringscentrum dicht bij de kern van haar boodschap: er is 102.000 keer een uniek mens vermoord. Niet door een ongrijpbaar proces, maar omdat mensen dit andere mensen aandeden. Coördinator educatie Christel Tijenk vertelt over de persoonlijke geschiedenissen die het begin vormen van ieder schoolbezoek aan het Herinneringscentrum.

COLUMN: Laatste levenstekens

woensdag, 20 november 2019
COLUMN: Laatste levenstekens

Ons archief ligt vol met laatste levenstekens. Het zijn meestal brieven en briefkaarten vanuit kamp Westerbork gestuurd, of uit de trein gegooid. Veel van deze documenten zijn afkomstig van mensen die naar Sobibor zijn gedeporteerd. Om geconfronteerd te worden met laatste levenstekens op de plek van hun vernietiging is schokkend. Achter elk voorwerp zag ik een mens, een vermoord mens.

COLUMN: Bevrijding?

woensdag, 13 november 2019
COLUMN: Bevrijding?

‘Bevrijding’ heeft bij ons, in Herinneringscentrum Kamp Westerbork, altijd een bittere bijsmaak. Volgend jaar, 2020, vieren en herdenken we het jaar van de vrijheid. Hoe staan wij, in Westerbork, stil bij de bevrijding die voor velen geen bevrijding was? Directeur Gerdien Verschoor vertelt..

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork