• De stichting - header

COLUMN: Brieven die spreken

dinsdag, 05 maart 2019
COLUMN: Brieven die spreken

Conservator Guido Abuys vertelt over een bijzondere briefwisseling tussen een Joodse violist en een vriend.

COLUMN: Het persoonsbewijs

dinsdag, 26 februari 2019
COLUMN: Het persoonsbewijs

Guido Abuys schrijft over het eerste persoonsbewijs van Sinti en Roma in ons archief. 

COLUMN: Honderden interviews

maandag, 18 februari 2019
COLUMN: Honderden interviews

Hoe kunnen we de honderden interviews in ons archief beter toegankelijk maken voor het publiek?

COLUMN: Het treinbord

Gerdien Verschoor vertelt hoe het treinbord Westerbork-Auschwitz in het Herinneringscentrum terecht kwam.

Het houten beeldje

dinsdag, 15 januari 2019
Het houten beeldje

Het is een houten beeldje van een jongen van een jaar of twaalf, gekleed in een blouse, korte broek, hoge sokken en wandelschoenen. Op het voetstuk zijn de initialen E.B. ingekrast en is het jaar 1941 duidelijk zichtbaar. Het beeldje zou geschonken zijn aan Jacques Schol, directeur van het Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork.

Laatste lezing Ernst Verduin

donderdag, 17 januari 2019
Laatste lezing Ernst Verduin

Op zondag 27 januari vertelt ooggetuige Ernst Verduin voor de laatste keer zijn oorlogsverhaal in het museum van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Hij overleefde vier kampen: Vught, Westerbork, Auschwitz en Buchenwald.

Reactie Nacht van de Vluchtelingen

woensdag, 23 januari 2019
Reactie Nacht van de Vluchtelingen

Wij stellen het op prijs als er reacties komen op werkzaamheden en activiteiten van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Hoewel we uiteraard graag positieve reacties ontvangen, zijn kritische op- en aanmerkingen minstens zo belangrijk. Juist bij ‘kamp Westerbork’ dienen respect en zorgvuldigheid wezenskenmerken in het werken te zijn. Wij zijn ons dat bewust en trachten er naar beste weten naar te handelen. Mochten we daarin niet slagen, dan is het goed daarop geattendeerd te worden. Anderzijds kan het zijn dat we de kritiek vooraf wel hebben onderkend, maar tot een andere conclusie zijn gekomen dan de gegeven reactie. Om die reden hecht ik eraan om het kader en de achtergrond van de bekritiseerde ‘Nacht van de Vluchteling’ uiteen te zetten

Gebroken

dinsdag, 29 januari 2019
Gebroken

De jaarlijkse periode dat ons museum gesloten is, is bijna voorbij. De basisexpositie is weer in orde en de tentoonstelling Westerbork-Auschwitz in de wisselruimte is ingericht. Ik doe mijn laatste ronde. Staat alles recht? Is de belichting goed? Wordt het verhaal duidelijk genoeg verteld? Het klinkt zakelijk, maar terwijl ik dit doe, bekruipt mij een ander gevoel. Het is iets beklemmends, er komen allerlei emoties en herinneringen naar boven.

Jonge acteurs/spelers (12-25 jaar) gezocht!

donderdag, 31 januari 2019
Jonge acteurs/spelers (12-25 jaar) gezocht!

Jonge acteurs/spelers (12-25 jaar) gezocht! Herinneringscentrum Kamp Westerbork maakt in samenwerking met Theater na de Dam een voorstelling over de Tweede Wereldoorlog, die gespeeld zal worden op 4, 5 en 19 mei.

Stef Bos treedt op bij 4 mei herdenking

donderdag, 31 januari 2019
Stef Bos treedt op bij 4 mei herdenking

Stef Bos zal op zaterdag 4 mei 2019 een eerbetoon brengen aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Hij doet dit tijdens de jaarlijkse dodenherdenking bij het Nationaal Monument Westerbork op het terrein van Kamp Westerbork, bij Hooghalen.

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork