Op welke leeftijd vertel je kinderen over de Holocaust? Hoofd Kenniscentrum, Christel Tijenk, vertelt over onze nieuwe kinderroute die speciaal ontwikkeld is voor ouders die met jonge kinderen het museum bezoeken.
Ik zit achter mijn bureau. Het is acht uur 's morgens. Het is 12 april en 74 jaar geleden dat kamp Westerbork door de Canadezen werd bevrijd. Zo’n dag kan je niet argeloos voorbij laten gaan.
Op 19 mei 1944 werden 245 Sinti en Roma vanuit kamp Westerbork naar Auschwitz-Birkenau gedeporteerd. Een van hen was Settela Steinbach, wereldberoemd door het beeld dat die dag van haar in de wagonopening werd gemaakt. Settela werd geboren in 1934 in Born. Tijdens de oorlog woonde ze met haar negen broertjes en zusjes op een woonwagenkamp bij Eindhoven.
‘K’ vertrouwde zijn verhaal in 1966 toe aan het papier. Het is de tijd dat de Jodenvervolging door de publicatie van J. Presser ‘s Ondergang en de uitzendingen van Loe de Jong in Nederland voor het eerst volop de aandacht krijgt. ‘K’ was een marechaussee. Hij kreeg zijn aanstelling op 1 juni 1943 in kamp Westerbork. Het leek hem een zware opdracht. De oorlog woedde immers in volle hevigheid. En de scheiding van vrouw en kinderen zat hem dwars. Zijn vrouw zei tegen hem: ‘Mogelijk heb je het daar rustiger dan hier.’ Met deze troostende woorden nam hij afscheid en ging op weg naar kamp Westerbork.
Vrijdag is in het Koning Willem I college in Den Bosch het nieuwe mbo-programma Plekken met een verhaal gepresenteerd dat de Herinneringscentra in Nederland ontwikkelden voor mbo-studenten in het kader van burgerschap.
Een slechte bril, waardoor het verschil tussen 3, 6, 8 en 9 niet meer zichtbaar was? Te veel werk, waardoor steeds dezelfde fout werd gemaakt? Of gewoon een foutje, kan gebeuren? Feit is dat in ieder geval we in onze database de afgelopen maanden honderden overlijdensdata van slachtoffers hebben aangepast. Oorzaak: het vergelijken van data in overlijdensakten en de overlijdensdata zoals ze tot nu toe gehanteerd werden.