• De stichting - header

COLUMN: Bescheidenheid

woensdag, 06 november 2019
COLUMN: Bescheidenheid

Bescheidenheid siert de mens, maar met name in internationaal gezelschap is deze soms typische Nederlandse houding niet altijd even handig. En ook niet altijd nodig. Want als Herinneringscentrum mogen we best trots zijn op het werk dat we de afgelopen jaren hebben gedaan om alle namen weer een gezicht te geven.

Het kinderserviesje van Lotte Blein

donderdag, 31 oktober 2019
Het kinderserviesje van Lotte Blein

Een kinderserviesje. In bewaring gegeven door de familie Blein en nu toegevoegd aan de collectie van het Herinneringscentrum. Het kinderserviesje van Lotte Blein. De moeder van Lotte had aan de ouders van de schenker gevraagd: ‘willen jullie er goed op passen? Wij gaan op vakantie. Als we weer terug zijn, dan halen we het weer op’. Helaas is die dag nooit gekomen. De driejarige Lotte en haar ouders overleefden de oorlog niet.

COLUMN: Tot hoever?

woensdag, 30 oktober 2019
COLUMN: Tot hoever?

De Holocaust wàs gruwelijk en genadeloos, hard en smerig. Wat delen we daarover in onze educatieve programma’s? Is het voor jongeren te gruwelijk? Doet het recht aan de slachtoffers om de allerlaatste ontmenselijking tot in detail te beschrijven? Moeten we met jongeren niet juist ook verhalen delen, waarin nog hoop is, waarin niet alle medemenselijkheid is verdwenen? Maar doe je daarmee recht aan de realiteit van wat er gebeurd is?

COLUMN: Herinneringscultuur

woensdag, 23 oktober 2019
COLUMN: Herinneringscultuur

Onderzoeker Bas Kortholt vertelt in zijn column over hoe verschillende factoren de herinneringscultuur kunnen beinvloeden.

COLUMN: Honderd dagen

dinsdag, 15 oktober 2019
COLUMN: Honderd dagen

Mijn eerste honderd dagen als directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork zijn voorbij: een periode van ontelbare eerste indrukken, bijzondere gesprekken, en eerste gedachten over de koers van het Herinneringscentrum. Gerdien Verschoor vertelt...

Ezeltje toegevoegd aan collectie

maandag, 14 oktober 2019
Ezeltje toegevoegd aan collectie

Een ezeltje, gemaakt van twee soorten stof en gevuld met zand, is terug op de plek waar het ooit gemaakt is. Ongeschonden, scherp van kleur en geen slijtageplekken of gebruiksschade te bekennen.

COLUMN: What's in a name?

woensdag, 09 oktober 2019
COLUMN: What's in a name?

What’s in a name, zo wordt soms heel gemakkelijk gezegd. Maar als je dagelijks met namen van slachtoffers werkt, geeft dat absoluut geen goed gevoel. Onderzoeker José Martin vertelt over hoe het soms moeilijk kan de juiste bewoording te vinden.

Nieuwe tentoonstelling Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Van 15 februari tot en met 11 oktober 2020 is in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork de tentoonstelling Het Verdriet van de Bevrijding te zien. Aan de hand van bijzondere persoonlijke verhalen, nooit getoonde voorwerpen, interactieve middelen en aangrijpende afbeeldingen en filmfragmenten wordt de schaduwzijde van de bevrijding belicht.

COLLECTIE: Twee peperbussen

woensdag, 28 augustus 2019
COLLECTIE: Twee peperbussen

Vorige week kregen we twee peperbussen geschonken. Onze conservator Guido Abuys vertelt over deze schenking en het achterliggende verhaal.

COLUMN: Een mooi gebaar

dinsdag, 27 augustus 2019
COLUMN: Een mooi gebaar

Kamp Westerbork is een beladen plek. Het is een plek met een verschrikkelijke geschiedenis. Hier worden we als medewerkers elke dag op verschillende manieren aan herinnerd. Op die momenten heb je wat positiviteit nodig..

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork