• De stichting - header

Missie en visie

De missie en visie van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork; museum en historische plek. 

Missie

Kamp Westerbork is een plek van herinnering, educatie en reflectie. Hier worden de geschiedenis en de persoonlijke verhalen van kamp Westerbork gedeeld met een zo breed mogelijk publiek. Dat doen we door in gesprek te gaan met belanghebbenden wiens persoonlijke geschiedenis met Westerbork verbonden is*. Al onze initiatieven en activiteiten komen voort uit verbinding met de historische plek. Vanuit deze plek vertellen wij de gelaagde geschiedenis van kamp Westerbork in relatie tot de tijd waarin wij nu leven, met nadruk op het verhaal van de Holocaust.

* Betreft gevangenen/bewoners van het vluchtelingenkamp, doorgangskamp, interneringskamp en woonoord Schattenberg, de vier functies die Westerbork in de periode 1939-1971 heeft gehad.

Visie

Kamp Westerbork is uniek: het is de plek in Nederland vanwaar meer dan 100.000 Joden, Sinti en Roma werden gedeporteerd naar de kampen in het Oosten. Kamp Westerbork contextualiseert vanuit de historische plek de grootste genocide uit de Westerse geschiedenis naar de tijd waarin we nu leven met vaste en tijdelijke tentoonstellingen, een kenniscentrum, bijeenkomsten, educatieve activiteiten, culturele activiteiten en persoonlijke verhalen. Bij alles wat Kamp Westerbork organiseert staan de geschiedenis van de Holocaust in Nederland en haar internationale context centraal.

 

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork