• De stichting - header

COLUMN: Een hanger van cockpitglas

dinsdag, 20 augustus 2019
COLUMN: Een hanger van cockpitglas

Tijdens de actie 'Niet Weggooien!' kregen we een bijzondere hanger in handen. Conservator Guido Abuys vertelt hier meer over in zijn column van deze week.

COLUMN: De kinderroute

dinsdag, 13 augustus 2019
COLUMN: De kinderroute

Op welke leeftijd vertel je kinderen over de Holocaust? Hoofd Kenniscentrum, Christel Tijenk, vertelt over onze nieuwe kinderroute die speciaal ontwikkeld is voor ouders die met jonge kinderen het museum bezoeken.

COLUMN: De bevrijding

vrijdag, 12 april 2019
COLUMN: De bevrijding

Ik zit achter mijn bureau. Het is acht uur 's morgens. Het is 12 april en 74 jaar geleden dat kamp Westerbork door de Canadezen werd bevrijd. Zo’n dag kan je niet argeloos voorbij laten gaan.

19 mei 1944: het zigeunertransport

dinsdag, 02 april 2019
19 mei 1944: het zigeunertransport

Op 19 mei 1944 werden 245 Sinti en Roma vanuit kamp Westerbork naar Auschwitz-Birkenau gedeporteerd. Een van hen was Settela Steinbach, wereldberoemd door het beeld dat die dag van haar in de wagonopening werd gemaakt. Settela werd geboren in 1934 in Born. Tijdens de oorlog woonde ze met haar negen broertjes en zusjes op een woonwagenkamp bij Eindhoven.

COLUMN: Het verhaal van 'K'

dinsdag, 02 april 2019
COLUMN: Het verhaal van 'K'

‘K’ vertrouwde zijn verhaal in 1966 toe aan het papier. Het is de tijd dat de Jodenvervolging door de publicatie van J. Presser ‘s Ondergang en de uitzendingen van Loe de Jong in Nederland voor het eerst volop de aandacht krijgt. ‘K’ was een marechaussee. Hij kreeg zijn aanstelling op 1 juni 1943 in kamp Westerbork. Het leek hem een zware opdracht. De oorlog woedde immers in volle hevigheid. En de scheiding van vrouw en kinderen zat hem dwars. Zijn vrouw zei tegen hem: ‘Mogelijk heb je het daar rustiger dan hier.’ Met deze troostende woorden nam hij afscheid en ging op weg naar kamp Westerbork.

'Plekken met een verhaal'

maandag, 01 april 2019
'Plekken met een verhaal'

Vrijdag is in het Koning Willem I college in Den Bosch het nieuwe mbo-programma Plekken met een verhaal gepresenteerd dat de Herinneringscentra in Nederland ontwikkelden voor mbo-studenten in het kader van burgerschap.

COLUMN: Een slechte bril?

dinsdag, 26 maart 2019
COLUMN: Een slechte bril?

Een slechte bril, waardoor het verschil tussen 3, 6, 8 en 9 niet meer zichtbaar was? Te veel werk, waardoor steeds dezelfde fout werd gemaakt? Of gewoon een foutje, kan gebeuren? Feit is dat in ieder geval we in onze database de afgelopen maanden honderden overlijdensdata van slachtoffers hebben aangepast. Oorzaak: het vergelijken van data in overlijdensakten en de overlijdensdata zoals ze tot nu toe gehanteerd werden.

COLUMN: Op zoek naar antwoorden

dinsdag, 19 maart 2019
COLUMN: Op zoek naar antwoorden

Onderzoeker José Martin schrijft deze week over de zoektocht naar verhalen van de slachtoffers van de Jodenvervolging.

COLUMN: Twee werelden

dinsdag, 12 maart 2019
COLUMN: Twee werelden

Onderzoeker José Martin schrijft over onderzoek naar gedeporteerde Sinti en Roma.

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork