Dankzij de noodsteun, bezoekers en donaties kunnen we ons weer ten volle richten op onze belangrijkste opdracht: herinneren, educatie, en het vertellen van de verhalen van kamp Westerbork.
Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft besloten ook de uitgestelde herdenking op 13 september van de bevrijding van kamp Westerbork niet door te laten gaan en te verplaatsen naar zondag 11 april 2021.
Op 19 mei 1944 werden 245 Sinti en Roma uit kamp Westerbork naar Auschwitz-Birkenau gedeporteerd. Om dit te herdenken schenken we vandaag online aandacht aan wat in het Romani de Porajmos, de Romani genocide of Holocaust, is komen te heten.
Dit jaar is er op 4 mei géén herdenking bij het Nationaal Monument Westerbork op het voormalig kampterrein in Hooghalen. Door de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het niet mogelijk een herdenkingsplechtigheid te houden. Daarom biedt Herinneringscentrum Kamp Westerbork met een speciale podcast iedereen de mogelijkheid om op 4 mei stil te staan bij de vervolgingsslachtoffers.
Op zaterdagmiddag 21 maart zou in Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen een bijeenkomst plaatsvinden waarin Molukkers herinneringen delen over het leven in woonoord Schattenberg. In verband met het landelijk beleid over Corona is het Herinneringscentrum gesloten tot en met 31 maart en zijn alle activiteiten, waaronder de herinneringsbijeenkomst geannuleerd. Het Herinneringscentrum overlegt met ADAK over het vervolg. Houdt u deze website in de gaten.
Het is een van de meest hardnekkige historische onjuistheden over de Holocaust: ‘De Joden lieten zich als makke schapen naar de gaskamers leiden.’ Overal in Europa boden Joden, Sinti en Roma gedurende de Tweede Wereldoorlog weerstand.