• De stichting - header

Het kinderserviesje van Lotte Blein

donderdag, 31 oktober 2019
Het kinderserviesje van Lotte Blein

Een kinderserviesje. In bewaring gegeven door de familie Blein en nu toegevoegd aan de collectie van het Herinneringscentrum. Het kinderserviesje van Lotte Blein. De moeder van Lotte had aan de ouders van de schenker gevraagd: ‘willen jullie er goed op passen? Wij gaan op vakantie. Als we weer terug zijn, dan halen we het weer op’. Helaas is die dag nooit gekomen. De driejarige Lotte en haar ouders overleefden de oorlog niet.

Lotte werd op 15 september 1939 geboren in Hardenberg als dochter van Simon Blein en Gerta Gross. Op 14 augustus 1942 moest vader met enkele andere Joodse mannen uit Hardenberg naar het werkkamp ‘Linde’, vanwaar ze een dag later naar kamp Westerbork werden gestuurd. Simon kreeg in kamp Westerbork een baantje bij de Ordedienst van het kamp. Toen Gerta en Lotte in oktober 1942 ook in het kamp terechtkwamen, betekende de functie van Simon uitstel van deportatie voor het hele gezin.

Het gezin werd op 20 februari 1943 met een groep andere gevangenen naar kamp Vught overgebracht. Simon moest aan werk in Moerdijk, Gerta en Lotte bleven in kamp Vught. Begin juni gingen er geruchten rond dat alle kinderen het kamp moesten verlaten. De leiding van kamp Vught maakte op 5 juni 1943 inderdaad bekend dat bijna 1300 Joodse kinderen het kamp moesten verlaten, waaronder Lotte en haar moeder.

Hoewel gezegd was dat de kinderen overgebracht zouden worden naar een speciaal Kinderlager, belandden de kinderen in kamp Westerbork. Vanuit hier werden de meeste Joodse kinderen uit kamp Vught gedeporteerd naar vernietigingskamp Sobibor. Ook Gerta en Lotte werden op 8 juni 1943 gedeporteerd naar Sobibor. Ze werden direct na aankomst vermoord. Lotte was nog geen vier jaar oud.

Simon, die toen nog in Moerdijk verbleef en pas later hoorde dat zijn vrouw en dochter weg waren, is een maand later in kamp Westerbork terecht gekomen. Hij werd op 13 juli 1943 op transport gesteld naar Sobibor. Ook hij werd direct na aankomst vermoord.

Het serviesje van Lotte, dat deze week geschonken werd aan het Herinneringscentrum, is verre van volledig. Er ontbreekt een theepot en waarschijnlijk nog veel meer. Misschien was het al niet meer compleet toen het in bewaring werd gegeven. We weten het niet. We kunnen het niemand meer vragen.

IMG 1882 min

 

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork