• De stichting - header
Geen 4 mei-herdenking op voormalig terrein kamp Westerbork

Dit jaar is er op 4 mei géén herdenking bij het Nationaal Monument Westerbork op het voormalig kampterrein in Hooghalen. Door de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het niet mogelijk een herdenkingsplechtigheid te houden. Daarom biedt Herinneringscentrum Kamp Westerbork met een speciale podcast iedereen de mogelijkheid om op 4 mei stil te staan bij de vervolgingsslachtoffers.

“Het is ontzettend jammer dat we, zeker in het jaar dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd, niet op het kampterrein kunnen stilstaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog”, zegt Gerdien Verschoor, directeur van het Herinneringscentrum. “Hoe verdrietig ook, door de maatregelen rondom het coronavirus is een herdenking op het kampterrein niet mogelijk. We hebben nagedacht over een alternatieve manier van herdenken en maken nu een podcast die mensen thuis en op een zelfgekozen moment kunnen beluisteren op 4 mei.”

Podcast
Er is bewust gekozen voor een podcast als alternatief voor de herdenking op het kampterrein, zo licht Verschoor toe. “Het gaat erom dat mensen in gedachten op het kampterrein kunnen zijn. We willen graag de sprekers die we voor 4 mei gevraagd hadden, de mogelijkheid geven om toch hun verhaal te vertellen. Onder hen zijn ook overlevenden van kamp Westerbork die uit eigen ervaring over de oorlog vertellen. Deze groep wordt steeds kleiner. Voor hen is het heel belangrijk toch een luisterend oor te bereiken, vooral op de dag waarop hun familieleden worden herdacht”. De podcast is vanaf 4 mei beschikbaar op de website en social media van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Herdenk thuis
“We houden ons als Herinneringscentrum aan de maatregelen door niets op het kampterrein te organiseren. Onze oproep is dan ook: kom niet naar het kampterrein en herdenk thuis. Een bijzondere herdenking op jouw manier, met als motto: #ikherdenkthuis”, aldus Gerdien Verschoor.

Geen live uitzending via tv
In de voorgaande jaren zond RTV Drenthe de herdenking live uit. Omdat er dit jaar geen herdenking op het kampterrein is, komt de live uitzending te vervallen. De omroep werkt aan een alternatieve uitzending die op 4 mei ’s avonds te zien is.

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork