Online Collegereeks

Van november 2022 tot de herfst van 2023 presenteert het Herinneringscentrum Kamp Westerbork maandelijks een Online College in het kader van De Herinnering aan kamp Westerbork. De Online Collegereeks geeft academische achtergrond bij verschillende onderdelen van de tentoonstelling en het thema. 

De verdiepende lezingen zijn zowel geschikt voor professionals als algemeen geïnteresseerden. De Online Colleges beginnen om 20.00 uur en zijn gratis toegankelijk via Zoom. 

Agenda en thema's 

  • 8 november 2022: De Holocaust in de populaire cultuur, door Kees Ribbens
  • 20 december 2022: De hedendaagse bezoeker van kamp Westerbork, door Bas Kortholt
  • 10 januari 2023: De Holocaust in het onderwijs, door Marc van Berkel
  • 7 februari 2023: Sinti en Roma genocide in Europa, door Karola Fings
  • 14 maart 2023: Dadererfgoed, door Rob van de Laarse
  • 18 april 2023: De oorlog in het museum, door Erik Somers
  • 9 mei 2023: Vercommercialisering van de Holocaust, door Tim Cole
  • 4 juli 2023: Woonoord Schattenberg/Molukkers in Nederland, door Fridus Steijlen
  • 19 september 2023: De Holocaust vanuit Oost-Europees perspectief, door Karel Berkhoff
  • 10 oktober 2023: Het succes van Kamp Westerbork, Nederlandse ambtenaren en collaboratie, door Rob Bakker
  • 14 november 2023: Ooggetuigen van de oorlog, door Susan Hogervorst

 Bekijk via deze link de colleges terug. 

 

 

His Name is My Name

His Name is My Name is een Engelstalige animatie-documentaireserie op Instagram die onderzoekt hoe de misdaden van daders uit de Tweede Wereldoorlog nog steeds weerklinken in de huidige samenleving en de ogenschijnlijk stevige fundamenten van onze familiegeschiedenissen aan het wankelen brengen. De kern van His Name is My Name is de persoonlijke reis van één van de makers, Eline Jongsma. Op 8 juli wordt de serie gelanceerd en is de Instagram openbaar. 


Gekke Gerrit
Eline groeide op zonder enige kennis over haar overgrootvader, een NSB burgemeester die bekend stond om zijn voorliefde voor geweld. Deze verborgen voorouder, in de volksmond ook wel ‘Gekke Gerrit’ genoemd, werd na de oorlog uit de familiegeschiedenis weggeschreven. Maar geheimen kunnen niet voor altijd verborgen blijven. Zodra Eline achter het bestaan van Gerrit kwam, raakte ze geobsedeerd door het reconstrueren van zijn verhaal, zelfs toen het er op wees dat hij misschien niet de enige dader was in haar stamboom. His Name is My Name is deels een detective-thriller en deels een persoonlijk visueel essay. De online animatie-documentaireserie volgt Eline's onderzoek naar de geschiedenis van haar familie en werpt tegelijkertijd een licht op een nog steeds donker hoekje van Europa's verleden.

Over de makers
Jongsma + O'Neill zijn Eline Jongsma en Kel O'Neill, een Emmygenomineerd, Webby-gehonoreerd Nederlands-Amerikaans documentaireteam dat het vertellen van persoonlijke verhalen combineert met geavanceerde filmtechnieken. Ze zijn Sundance New Frontier Fellows en hebben de Tim Hetherington Visionary Award gewonnen met hun baanbrekende VR-film The Ark.

De animaties van His Name is My Name, zich op de grens tussen innovatieve motion graphics en visueel ontwerp bevinden, zijn gemaakt door de veelgeprezen Sloveense illustrator Jure Brglez. De Instagram-structuur van het project is ontworpen door het Braziliaans-Amerikaanse team Imagination of Things, dat ook exclusieve Augmented Reality-ervaringen creërde die toegankelijk zijn voor de volgers van het project.

His Name is My Name is gemaakt in opdracht van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Paradox als onderdeel van Houses of Darkness. Houses of Darkness is opgenomen in het themajaar De Herinnering aan kamp Westerbork

Podcast

Op 12 april 1983 werd het Herinneringscentrum Kamp Westerbork officieel geopend door Koningin Beatrix. Eindelijk was er een plek waar de veelzijdige geschiedenis van Kamp Westerbork werd verteld. We zijn nu veertig jaar verder en de belangstelling blijft groeien. Op de achtergrond wordt hard gewerkt aan een nieuw museum met meer ruimte voor bezoekers en de veelzijdige collectie en educatieve activiteiten.

In onze podcast Radio Westerbork praten we over alle vragen en dilemma’s die we in dit vernieuwingsproces tegenkomen. Het zijn gesprekken met betrokkenen, collega’s en professionals die bijdragen aan de toekomst van de herinnering aan Kamp Westerbork.

Radio Westerbork is te beluisteren op verschillende podcastplatforms. Vragen of suggesties? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Longreads

Het Militair Kamp Westerbork

In 1949 werd Westerbork tijdelijk in gebruik genomen door het Ministerie van Oorlog. Het werd een opleidingskamp voor soldaten die in Nederlands-Indië zouden vechten. De mannen werden ondergebracht in de voormalige woonbarakken. Annelies Kok onderzocht de geschiedenis van het militaire kamp. De resultaten van haar onderzoek zijn nu beschikbaar als longread.

 

Westerborkportretten

Meer artikelen...

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork