• De stichting - header
Tentoonstelling 'De Herinnering aan kamp Westerbork' geopend

Vandaag is de tentoonstelling De Herinnering aan kamp Westerbork geopend in het museum van Kamp Westerbork. 'We openen vandaag de eerste tentoonstelling van een reeks ‘herinneringen’. Tussen nu en einde van 2023 zal er iedere twee maanden een nieuw deel van de expositie geopend worden met telkens een andere blik op Westerbork,' aldus de directeur van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Bertien Minco. De publiekstentoonstelling is te zien tot 5 november 2023.

De tentoonstelling gaat over de vele betekenissen die in de afgelopen 77 jaar aan de historische plek zijn gegeven en belicht deze vanuit acht verschillende perspectieven en disciplines met hulp van gastconservatoren.

'Er is hier zoveel te vertellen vanuit zoveel verschillende perspectieven. Westerbork is als plek een bron van onvoorstelbaar veel verhalen, over wanhoop, hoop en valse hoop. Verhalen vol van diep verdriet en pogingen daar iets van te begrijpen en te verwerken.' Bertien Minco, directeur van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Kluis met overdraagbare verhalen
Tot en met september geven de Joodse overlevenden en nabestaanden Rozette Kats, Betty Schols-Meents, Alex Freddy Kan en Naomi Eliasar hun eigen kijk op het verleden en heden van kamp Westerbork. In hun   levens speelt kamp Westerbork een belangrijke rol. Als herinnering aan vermoorde vaders, moeders, broertjes, (over)grootvaders, (over)grootmoeders, ooms, tantes, nichtjes en neefjes. Voor hen is kamp Westerbork de kluis waarin de feiten van de Holocaust geborgd en voor altijd beschikbaar, raadpleegbaar en overdraagbaar zijn. 


In de komende anderhalf jaar komen nog zeven andere thema’s en disciplines, zoals archeologie, erfgoed, beeldende kunst en fotografie, aan bod binnen De Herinnering aan kamp Westerbork. Op de website www.kampwesterbork.nl zal het programma doorlopend worden gepresenteerd en aangevuld.

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork