• Nu te doen - header

Groningen Institute for Archeology

September - november 2022

In het gastconservatorschap van het Groningen Institute for Archeology (GIA) komt de letterlijke gelaagdheid van kamp Westerbork aan de orde. Onder leiding van bijzonder hoogleraar en directeur van het NIOD, Martijn Eickhoff, bestuderen studenten het beeld dat meer dan 10.000 archeologische vondsten van Westerbork hebben opgeroepen. En tegenwoordig nog steeds oproepen. 

Herinneringen uit de grond

Een stukje prikkeldraad, een kapmes, een kinderlaarsje en een tube zalf. In de expositie komen de associaties bij deze objecten van zowel oud gevangen van kamp Westerbork, als de bewoners van woonoord Schattenberg aan bod. In videofragmenten vertellen zij de verhalen die de archeologische vondsten bij hen oproepen.  ‘Je mocht er niet aankomen, maar het lag gewoon voor het grijpen’, vertelt Mietji Hully over de parang (het kapmes). Zij woonde de eerste zeven jaar van haar leven in Schattenberg.

De tentoonstelling Emotie uit de bodem. Kamp Westerbork 1939-1971 geeft een compleet overzicht van de archeologische opgravingen die in de afgelopen dertig jaar bij kamp Westerbork hebben plaatsgevonden.

Op 23 en 24 september laat conservator Guido Abuys opgegraven voorwerpen zien uit de collectie tijdens het Open Depot. De wandel- en fietstocht Sporen uit het Verleden voert je langs bijzondere plekken; zoals de vuilnisbelt, het heidelager en de begraafplaats van het interneringskamp. Op 23 oktober vertelt Patrick kinderen tussen 8 en 12 jaar de Verborgen Verhalen van voorwerpen die opgegraven zijn in de buurt van kamp Westerbork. 

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork