• Nu te doen - header

Ooggetuigenlezing

lezingMuseum
Ooggetuigenlezing

De laatste zondag van iedere maand is gereserveerd voor een lezing door een ooggetuige: iemand die vertelt over de eigen ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Vaak is de gastspreker een oud-gevangene van kamp Westerbork. Ook voormalig verzetsstrijders, onderduikers en mensen met een andere achtergrond komen aan het woord. Met een geldige entreekaart voor het museum heeft u toegang tot de lezing. Deze begint om 13:30.

Programma

26 maart 2023: David van Huiden

David van Huiden is geboren in 1931 te Amsterdam en groeit daar ook op. Zijn vader en moeder zijn Joods, maar zijn vader overleed nog voor zijn geboorte. Davids moeder hertrouwde toen hij zeven jaar was. . Bij een grote razzia in Amsterdam op 20 juni 1943 rijden er Duitse auto’s met luidsprekers de wijk in. De ouders van David handelen snel: Ze laten David wandelen met de hond en hopen dat hij op deze manier de razzia kan ontlopen. Hij weet te ontsnappen en duikt gedurende de rest van de oorlog onder bij twee Friese gezinnen. Davids moeder, stiefvader en zus worden bij de razzia opgepakt en korte tijd later vermoord in het vernietigingskamp Sobibor.

30 april 2023: Ronald Waterman

Ronald Waterman werd in 1934 geboren als vierde en jongste kind in een Joods gezin. Zijn vader was hoogleraar, zijn moeder lerares Engels en pianiste. Hoewel Ronald pas zes jaar oud was toen de oorlog begon, heeft hij levendige herinneringen aan de bezetting en de anti-Joodse maatregelen. In maart 1943 werd het gezin opgepakt en naar de Schaffelaar in Barneveld gebracht. Deze plek werd door de Duitsers gebruikt om Joodse Nederlanders te interneren die volgens hen van maatschappelijk belang waren. In september 1943 werden Ronald en zijn ouders en broers doorgestuurd naar Westerbork. Een jaar later volgde deportatie naar Theresienstadt, waar ze tot de bevrijding overleefden. 


Logo (oog) met tekst Landelijk Steunpunt Gastsprekers

 

 

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork