• Nu te doen - header

Ooggetuigenlezing

lezingMuseum
Ooggetuigenlezing

Ook in 2024 is de laatste zondag van de maand gereserveerd voor een lezing door een ooggetuige: iemand die vertelt over de eigen ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Vaak is de gastspreker een oud-gevangene van kamp Westerbork, maar ook voormalig verzetsstrijders, onderduikers en mensen met een andere achtergrond komen aan het woord. Met een geldige entreekaart voor het museum heeft u toegang tot de lezing. Deze begint om 13:30. Let op: er is een maximaal aantal plaatsen en we werken voor deze activiteit niet met aanmelding. 

 • Gusta Olivier-Vonk (zondag 25 februari 2024)

  Gusta Vonk is in 1929 geboren in Amsterdam als oudste dochter in een gezin met drie kinderen. Al vanaf 1933 boden Gusta’s ouders onderdak aan verschillende Duitse vluchtelingen. In 1939 verhuist het gezin naar Zwanenburg. In het huis van de familie Vonk worden verschillende onderduikers ondergebracht die de Arbeitseinsatz probeerden te ontlopen of werden gezocht als verzetsstrijders. Gusta helpt haar vader met het verspreiden van de illegale krant De Waarheid. Eerst doen ze dit samen, later gaat Gusta alleen op pad. Tijdens de hongerwinter is er vrijwel niets eetbaars meer in huis en leeft het gezin van ‘tulpenkoek’, een koek van gemalen tulpenbollen. Bij een razzia wordt vader opgepakt en weggevoerd. Bijna onherkenbaar en broodmager komt hij na enige tijd weer thuis. Daags voor de Duitse capitulatie maakt Gusta een ronde door haar ‘wijk’ en bij alle mensen die zij kent, roept ze: "Morgen zijn we vrij. Morgen tekenen de Duitsers de capitulatie. Maar steek nog geen vlag uit, want de Duitsers weten het misschien zelf nog niet." Gusta Olivier-Vonk is na de oorlog onderscheiden met het Verzetsherdenkingskruis.

 • Fred van Vliet (zondag 31 maart 2024)

  Fred van Vliet is geboren in december 1942 in Amsterdam. Hij is zoon van het Joodse echtpaar Salomon en Rachel Schachner, die vanwege de antisemitische dreiging al in 1939 uit Oostenrijk naar Nederland gevlucht zijn. Wanneer vader in 1943 wordt opgepakt en naar kamp Vught wordt gebracht, besluit moeder om Alfred te laten onderduiken. Een paar dagen later komt ook moeder in kamp Vught terecht. Alfred (dan 5 maanden oud) wordt ondergebracht bij een kinderloos echtpaar in Den Helder. Het verblijf is echter van korte duur, want na verraad wordt Alfred opgepakt. Hij wordt naar de crèche bij de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam gebracht, een verzamelplaats voor Joodse kinderen. In augustus 1943 lukt het om de kleine Alfred ongezien uit de crèche te smokkelen, en naar een onderduikadres in Friesland te brengen. Hij wordt liefdevol opgevangen bij de familie Van Vliet in Sneek, en heet vanaf dat moment Freddie. Na de bevrijding blijkt dat Freddies ouders niet terugkomen: zij zijn via kamp Westerbork gedeporteerd naar concentratiekamp Auschwitz, waar ze op 31 januari 1944 zijn vermoord.

  Freddie blijft na de oorlog bij zijn pleegouders wonen. Hij groeit op en heeft een gelukkige jeugd. Aanvankelijk weet Freddie niets van zijn Joodse achtergrond. Wanneer hij uiteindelijk zijn eigen achtergrond leert kennen, boezemt hem dat angst in. Freddie wil daar liever niet over nadenken, en ‘bouwt een muurtje om zich heen’. Pas in 1991 durft Fred achter die muur vandaan te komen: hij gaat op zoek naar zijn familiegeschiedenis en zijn eigen identiteit. 

 • Eva Weyl (zondag 28 april 2024)

  Eva Weyl (1935) kwam in 1942 als Joods meisje van 6 jaar met haar ouders in kamp Westerbork. Haar ouders vluchtten vóór de oorlog vanuit Duitsland naar Arnhem, waar Eva werd geboren. Vader Weyl begon in Arnhem een textielzaak. Om het gezin bijeen te houden, gaven Eva’s ouders gehoor aan de oproep van de nazi’s zich te melden in kamp Westerbork. Eva ging in het kamp naar school en maakte de schijnwereld, die kamp Westerbork was, van dichtbij mee. Doordat haar vader administratief werk deed in het kamp, werd het gezin niet gescheiden en kon Eva samen met haar ouders en een andere familie in een kleine barak wonen. Haar beide grootvaders komen ook in kamp Westerbork terecht en worden naar Theresienstadt gedeporteerd. Zij overleven de oorlog. Uiteindelijk maakt Eva samen met haar ouders op 12 april 1945 de bevrijding in kamp Westerbork mee. Omdat ze niet eerder dan augustus 1945 het kamp kon verlaten, was ze ook getuige van het feit dat er NSB-ers in kamp Westerbork werden opgesloten.

Logo (oog) met tekst Landelijk Steunpunt Gastsprekers

 

 

 • European Heritage Label
 • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork