Helaas is ons museum momenteel gesloten
Laatste nieuws | Corona maatregelen

Het kampterrein

Op drie kilometer van het Herinneringscentrum ligt het voormalige kampterrein. In 1971 werden de laatste barakken van kamp Westerbork afgebroken. De historische plek was daardoor nauwelijks meer herkenbaar. Om hier verandering in te brengen is het terrein sinds de jaren negentig opnieuw ingericht. Zo geven taluds en reconstructies de oorspronkelijke grootte en plaats van een aantal barakken aan.

Oude paden en wegen zijn opnieuw aangelegd. Op de appèlplaats staan De 102.000 stenen: voor elke vermoorde gedeporteerde een. Op het kampterrein geeft het Nationaal Monument Westerbork op indringende wijze de essentie van kamp Westerbork weer. De Tekens in Westerbork en het Verzetsmonument, Markering Schattenberg zijn herinneringen aan de gelaagde geschiedenis van deze plek.

Met de terugplaatsing van Barak 56, in het voorjaar van 2014, startte de herinrichting van het kampterrein met originele elementen. De oorspronkelijke woning van de kampcommandant is zichtbaar gemaakt en staat nu onder een glazen stolp. Het gebouw uit 1939 is het enige overgebleven bouwwerk uit deze tijd en staat symbool voor de naziterreur. 

Goederenwagons
In april 2015 zijn twee gerestaureerde wagons teruggeplaatst op het kampterrein. De goederenwagons staan op de Rampe, de plaats in kamp Westerbork waar de treinen tijdens de oorlog naar de vernietigingskampen in het oosten vertrokken. Uit de wagons klinken De Gesproken Namen, als audio monument voor alle vanuit Nederland gedeporteerde mensen. De trein, in het bijzonder de wagon, is een symbool van de Jodenvervolging. De twee wagons zijn gebouwd vóór 1945. Hiervan is bekend dat ze allemaal zijn ingezet door de nazi’s om gevangenen en militairen te vervoeren.

 

 

 

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork