• De stichting - header
Oorlogslevens.nl aangevuld met data Kamp Westerbork

Vanaf Holocaust Memorial Day zijn datumgegevens uit de database van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork te raadplegen via een online zoekmachine: Oorlogslevens.nl. Onder meer gegevens uit transportlijsten die door Westerbork zijn ingevoerd en het register van het Vluchtelingenkamp Westerbork zijn hiermee toegankelijk voor online onderzoek. Het Herinneringscentrum werkt al jaren aan het digitaliseren van verschillende oorlogsbronnen die de zoektocht naar personen die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog toegankelijker maakt. 

De database Een Naam en een Gezicht, waaraan sinds 2000 wordt gewerkt, levert een belangrijke bijdrage aan het analyseren en digitaliseren van verschillende bronnen over personen die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd. Door net als veel andere instellingen datumgegevens uit deze informatie beschikbaar te stellen aan Netwerk Oorlogsbronnen, is via oorloglevens.nl de levensloop van onder meer slachtoffers van de Holocaust in één oogopslag te volgen. Zo wordt bijvoorbeeld duidelijk welke bewoners van het vluchtelingenkamp Westerbork met de St.Louis in Nederland zijn aangekomen. Ook is via oorlogslevens.nl te vinden welke gevangenen van Kamp Westerbork zijn opgepakt tijdens de zigeunerrazzia op 16 mei 1944. 

Zoektocht naar personen tijdens de Tweede Wereldoorlog

Oorlogslevens is het startpunt voor de zoektocht naar personen tijdens de Tweede Wereldoorlog, op basis van beschikbare bronnen. Deze data wordt geleverd door tientallen organisaties zoals het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, het Nationaal Archief en het CBG | Centrum voor familiegeschiedenis, maar ook internationale partners zoals Arolsen Archives.  

Een deel van de database van Een Naam en een Gezicht is onlangs beschikbaar gekomen in de Verenigde Staten. Door een eigen zoektoegang op het online archief van het United States Holocaust Memorial Museum, kan op naam naar Nederlandse slachtoffers worden gezocht. Op deze manier is vanuit Amerika informatie van naar vanuit Nederland gedeporteerde slachtoffers te raadplegen. Wanneer de data op oorlogslevens.nl of het archief van het USHMM vraagt om duiding of nader onderzoek, kan het onderzoeksteam van Een Naam en een Gezicht benaderd worden voor meer informatie. 

160.000 kaarten van het Rode Kruis ingescand in Hooghalen

Het Herinneringscentrum speelt al enkele jaren een actieve rol in het digitaliseren van oorlogsbronnen. Zo’n vijftien jaar geleden zijn de 160.000 kaarten van het Rode Kruis, die de Joodse Raad Cartotheek vormen, gedigitaliseerd in Hooghalen. Op advies van de Commissie Toekomst Joodse Raad Cartotheek, waar het Herinneringscentrum deel van uitmaakte, is maandag 25 januari bekend gemaakt dat de kaarten een plek krijgen in de collectie van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam.

Met de bijdrage aan oorlogslevens.nl en het online archief van het USHMM zet het Herinneringscentrum Kamp Westerbork de reeds in 2000 ingezette weg van digitale persoonlijke dienstverlening voort. Het Herinneringscentrum blijft werken aan het ontsluiten van belangwekkende bronnen over de geschiedenis van kamp Westerbork, om zo een steeds completer beeld van het verblijf in het kamp Westerbork te kunnen geven. Het Herinneringscentrum is als kenniscentrum, maar ook als internationale partner een belangrijke vraagbaak voor zowel families als organisaties en instellingen. 

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork