• De stichting - header
  • Home
  • Over ons
  • Nieuws
  • Jongsma + O’Neill lanceren animatie documentaire serie over verborgen WO2 dader in familie
Jongsma + O’Neill lanceren animatie documentaire serie over verborgen WO2 dader in familie

Het Emmy-genomineerde Nederlands-Amerikaanse documentaire-team Jongsma + O'Neill (Empire: IDFA, The Ark: Tribeca Film Festival, What Goes Up Must Come Down: NYFF) heeft een innovatieve animatie-documentaireserie His Name Is My Name gemaakt. Vanaf 8 juli is de serie exclusief te zien via de Instagram pagina @hisnamemyname

His Name is My Name ontvouwt zich in tien afleveringen van elk drie minuten waarin onderzocht wordt hoe de misdaden van daders uit de Tweede Wereldoorlog nog steeds weerklinken in de huidige samenleving en de ogenschijnlijk stevige fundamenten van onze familiegeschiedenissen aan het wankelen brengen. De serie is gebaseerd op de persoonlijke reis van Eline Jongsma en schetst hoe trauma doorwerkt op generaties met behulp van o.a. augmented reality. 

His Name Is My Name is deels een detective-thriller en deels een persoonlijk visueel essay, volgt Eline's onderzoek naar de geschiedenis van haar familie en werpt tegelijkertijd een licht op een nog steeds donker hoekje van Europa's verleden. 

De documentaire serie wordt op 8 juli gelanceerd op Instagram als één van de drie kunstwerken voor het project Houses of Darkness en zal tevens een plek krijgen in de tentoonstelling De Herinnering aan Kamp Westerbork van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Verborgen voorouder Gekke Gerrit
De kern van His Name Is My Name is de persoonlijke reis Eline Jongsma. Eline groeide op zonder enige kennis over haar overgrootvader, een NSB burgemeester die bekend stond om zijn voorliefde voor geweld. Deze verborgen voorouder, die destijds bekend stond als ‘Gekke Gerrit’, werd na de oorlog uit de familiegeschiedenis weggeschreven. Maar geheimen kunnen niet voor altijd verborgen blijven, en zodra Eline achter het bestaan van Gerrit kwam, raakte ze geobsedeerd door het reconstrueren van zijn verhaal, zelfs toen het er op wees dat hij misschien niet de enige dader was die zich in haar stamboom zat.

His Name Is My Name  gebruikt hedendaagse methodes zoals augmented reality, short-form animation en social media storytelling om de verhalen van daders tijdens de Tweede Wereldoorlog  toegankelijk te maken voor een jong publiek. Het Engelstalige project is zowel gevoelig als onverschrokken. His Name Is My Name vertelt een een persoonlijk verhaal over familieschaamte en nodigt kijkers uit om na te denken over de donkere gebeurtenissen die in hun eigen geschiedenis verborgen zitten. His Name Is My Name is hypermodern filmmaken en wordt rechtstreeks geprojecteerd op de schermen van mobiele telefoons, om zo wereldwijde impact ta maken.

His Name Is My Name's in het oog springende animaties zijn gemaakt door de veelgeprezen Sloveense illustrator Jure Brglez en bevinden zich op de grens tussen innovatieve motion graphics en visueel ontwerp.

De Instagram-structuur van het project is ontworpen door het Braziliaans-Amerikaanse team Imagination of Things, dat ook exclusieve augmented reality-ervaringen zal creëren die toegankelijk zijn voor de volgers van het project.

Dader erfgoed in Houses of Darkness
Welke plaats hebben daders binnen onze Europese herinnering aan de Tweede Wereldoorlog? Jongsma + O'Neill zijn één van de drie internationale teams van kunstenaars die werkten met het thema daderschap en dadererfgoed voor Houses of Darkness; een Europees samenwerkingsproject met Gedenkstätte Bergen-Belsen (DE), Falstadseneret (NO) en Paradox.

 

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork