• De stichting - header
COLUMN | Kamp Westerbork in beeld

We zien een jonge vrouw, het lijkt alsof ze een kleine tas in haar hand houdt. Ze draagt een jurk, met een centuur en een wit kraagje. Schoenen met een riempje over de wreef. De vrouw lijkt tegen de openstaande deur van een wagon te leunen. Naast en achter haar meer vrouwen, dicht op elkaar staand. Aan hun voeten ligt stro. Wachten ze op het moment dat de wagon gesloten wordt en de trein vertrekt? Waarheen?

Het zijn slechts enkele zaken die opvallen bij het bekijken van dit beeld uit de Westerborkfilm. In deze scenes én in tientallen foto’s is het dagelijks leven in het kamp vastgelegd. Aan de hand van de methode Visible Thinking stelt de educatieve afdeling afbeeldingen beschikbaar aan docenten om te gebruiken tijdens online lessen. Maar ook vormen ze de rode draad van de educatieve programmering op het kampterrein rondom de Westerborkfilm, gericht op schoolgroepen en gezinnen.

Visible Thinking helpt verwoorden

Slechts een klein deel van wat wij denken brengen we daadwerkelijk onder woorden. Visible Thinking helpt met het verwoorden van dit denkproces, een wezenlijk onderdeel van Holocausteducatie. De opdrachten zetten aan om naar anderen te luisteren, en door gesprek inzicht te krijgen in elkaars standpunten. Aan het einde van elk thema kunnen de leerlingen de vragen stellen die zij na het bekijken van de foto’s nog hebben: Waarom is deze foto gemaakt? Wie is de vrouw op de foto? Wat is er met haar gebeurd? Deze vragen vormen vervolgens het vertrekpunt van een eigen onderzoek of een verdere verdiepingsles over kamp Westerbork. De visible thinking routines zijn onderdeel van het educatieve materiaal van Kamp Westerbork voor in de klas.

Kijk voor foto’s met bijbehorende lessuggesties op de website van Kamp Westerbork en het digitale lesplatform Lessonup

De inzet van Visible Thinking in de publieksprogrammering rondom de expositie is ontwikkeld met steun van het Mondriaanfonds en het vfonds.

- Christel Tijenk, hoofd Kenniscentrum Herinneringscentrum Kamp Westerbork

 

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork