• De stichting - header
Staatsecretaris 1 oktober LSG

Omdat het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII-heden (LSG) 25 jaar bestaat, organiseerde het op dinsdag 1 oktober een bijeenkomst in de Mauritskazerne in Ede.

Namens het LSG verzorgen ruim 200 gastsprekers jaarlijks meer dan 1500 gastlessen op scholen, waarin zij elk hun persoonlijk verhaal vertellen over de Tweede Wereldoorlog of recente conflicten en vredemissies. Ze nemen leerlingen mee naar het verleden en uiteindelijk terug naar het hier en nu om deze verhalen een plek te kunnen geven. “Juist de persoonlijke verhalen raken leerlingen,” zei staatssecretaris Vincent Karremans van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens zijn openingstoespraak. “Deze verhalen vergeet je nooit meer.”

Certificaten en in gesprek
Met directeur  Bertien Minco van het Herinneringscentrum reikte hij aan Ina van der Velde (94) en Plony Irrgang (45) certificaten uit, die alle gastsprekers ontvangen als bewijs van kwaliteit. Samen met hen ging de staatssecretaris in gesprek met leerlingen en een leerkracht van Landstede MBO uit Zwolle over het belang van gastsprekers in de klas.

Workshops en presentaties
De jubileumbijeenkomst stond in het teken van terugblikken én vooruitkijken, samen met gastsprekers, docenten en collega’s uit het werkveld. Er waren uiteenlopende workshops en presentaties. Zo gaf historicus en presentator Hans Goedkoop een lezing geven over zijn televisieserie ‘Indonesia Roept!’

Meer informatie
Meer informatie is te vinden op de website van het LSG.

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork