Militair kamp

In 1949 nam het Ministerie van Oorlog kamp Westerbork tijdelijk over. De politionele acties in het voormalige Nederlands-Indië waren in volle gang, met als gevolg een groot gebrek aan militaire kampementen in Nederland. Westerbork werd een opleidingskamp voor soldaten, die onder meer naar Nederlands-Indië zouden vertrekken. In zes weken werd men voorbereid, bijvoorbeeld op oorlogsvoering in de tropen. Naast het kijken van instructiefilms bestond de opleiding uit exerceren en andere militaire oefeningen.

Jan Giesekam, soldaat van Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene, was in die dagen in kamp Westerbork gelegerd. ‘In een verduisterde barak werd ons uitgelegd hoe je een bajonetaanval moest plaatsen en hoe je deze kon opvangen. Vervolgens deden we daar dan oefeningen mee op de heide. Tijgersluipgang en verschillende soorten omsingelingen bijvoorbeeld.’

De militairen werden in kamp Westerbork ondergebracht in de voormalige woonbarakken. Elk peloton van dertig soldaten kreeg één barak tot zijn beschikking. Hier moesten ze eten, wonen en slapen – op blauw-wit geruite zakken gevuld met stro en onder een paardendeken.

In september 1949 werd het Militair Kamp Westerbork opgeheven. Voor meer informatie verwijzen we graag naar deze longread van Annelies Kok. 

 

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork