• Nu te doen - header

Rozette Kats, Betty Schols-Meents, Alex Freddy Kan en Naomi Eliasar

Juli - september 2022

De Joodse Rozette Kats (1942), Betty Schols-Meents (1941), Alex Freddy Kan (1948) en Naomi Eliasar (1992) vertellen aan de hand van persoonlijke voorwerpen en dierbare film- en muziekfragmenten op welke wijze de Holocaust heeft doorgewerkt in hun leven. En het belang dat zij, meer dan 75 jaar na de bevrijding, hechten aan het praten over deze ervaringen met jongere generaties. 


Vesting van feiten van de Holocaust

In de levens van Holocaust overlevenden en nabestaanden Rozette Kats, Betty Schols-Meents, Alex Freddy Kan en Naomi Eliasar speelt kamp Westerbork een belangrijke rol. Als herinnering aan vermoorde vaders, moeders, broertjes, (over)grootvaders, (over)grootmoeders, ooms, tantes, nichtjes en neefjes. Als spiegel van hun eigen leven waarin de oorlog soms op afstand lijkt, maar vrijwel altijd dichtbij is. Als onderwerp van onderzoek en studie en tegelijkertijd als waarschuwing voor nu en later.  Voor hen is kamp Westerbork een vesting. De kluis waarin de feiten van de Holocaust geborgd en voor altijd beschikbaar, raadpleegbaar en overdraagbaar zijn. 

Van Westerbork naar Sobibor
Tijdens het gastconservatorschap van de Joodse overlevenden en nabestaanden is ook de installatie a place of murder and the sky is blue van de kunstenaar Raphaela Kula uit Bielefeld te zien. De installatie gaat over de relatie tussen herdenken van het verleden en keuzes maken in het heden. Inspiratie voor de installatie vindt Raphaela onder meer in het levensverhaal van Rozette: ‘Steeds weer durft ze erover te vertellen.’

Op zondag 31 juli vertellen Rozette Kats en haar achternichtje Naomi Eliasar over hun familiegeschiedenis in het museum van Kamp Westerbork. Betty Schols nodigde zangeres en harpiste Ekaterina Levental uit om haar voorstelling De Weg te spelen op 26 augustus. 


  • European Heritage Label
  • Unesco

Lage und Anfahrt

Klicken Sie auf hier, um weitere Informationen zu Transportoptionen und zur Erreichbarkeit zu erhalten.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork