• Onderwijs

Educatieve programma's

Meer leren over de geschiedenis van kamp Westerbork? Dat kan met behulp van onze speciale educatieve programma's. Wilt u meer informatie over een educatief programma voor uw klas(sen)? Neemt u dan contact op met onze afdeling Educatie. Bel hiervoor naar 0593 - 59 26 00 of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Programma 1 
kosten: € 8,50 p.p.

- Educatieve inleiding met film (45 minuten)      
- Bezoek tentoonstelling met kijkwijzers* (45 minuten) 
- Rondleiding over het voormalig kampterrein (60 minuten)      
- Wandeling van en naar het kampterrein (90 minuten)

Programma 2 
Kosten: € 7,75 p.p.

- Filmvoorstelling in het museum (15 minuten)
- Rondleiding over het voormalig kampterrein (60 minuten)
- Wandeling van en naar het kampterrein (90 minuten)

Programma 3
Kosten: € 7,25 p.p.

- Rondleiding over het voormalig kampterrein (60 minuten)
- Wandeling van en naar het kampterrein (90 minuten)

Programma 4 
Kosten: € 6,50 p.p.

- Educatieve inleiding met film (45 minuten)
- Bezoek tentoonstelling met kijkwijzers* (45 minuten)

Het kampterrein en het museum liggen 2,7 kilometer van elkaar verwijderd. Door de aanwezigheid van de Radiosterrenwacht mag de bus met de groep/leerlingen niet doorrijden naar het voormalig kampterrein. Daarom wordt binnen het programma ruimte ingepland voor de wandeling van en naar het kampterrein. Maakt de groep gebruik van eigen fietsen? Dan kan de duur van het programma met een uur worden ingekort.


 * kijkwijzers horen bij het educatieve programma voor het basis- en het voortgezet onderwijs

 

Lesmaterialen

Naast de educatieve programma's die worden georganiseerd, stellen we een deel van onze educatieve materialen beschikbaar via deze pagina. 

Basisonderwijs

Voortgezet onderwijs

 • De WesterborkPortretten geven de slachtoffers van de Holocaust een gezicht. Bekijk de portretten of voeg zelf een portret toe
 • Bekijk verschillende filmpjes over kamp Westerbork via ons YouTube kanaal
 • Best Practices van Oorlogs- en Verzetsmusea vertaald naar werkvormen voor in de klas. Download hier de werkvormwaaier voor WO2 lessen (ook voor thuisonderwijs)
 • Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft een aantal vraagstukken. Bekijk de vraagstukken, geef een goed advies en win een prijs (ook voor thuisonderwijs) 
 • Wat zie je écht als je kijkt naar foto's, voorwerpen en filmfragmenten? In het artikel 'Visible Thinking Routines' leggen onze collega's educatie uit wat VTR inhoudt. Als voorbeeld geven we hier een foto die je kunt voorleggen aan leerlingen en daarbij de achtergrondinformatie voor docenten. Er zijn verschillenden werkvormen waaruit je kunt kiezen om te kijken naar een foto, filmfragment of voorwerp, bijvoorbeeld: See Think Wonder, 5x2 en Point of view.Wil je hiermee aan de slag en wil je meer materiaal ontvangen? Stuur een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

MBO

 • Bekijk de digitale lessen van de verschillende Herinneringscentra, waaronder Kamp Westerbork, op 'Plekken met een verhaal'

 

LessonUp

Hieronder vind je een voorbereidingsles die je voorafgaand aan het bezoek kunt doen. Deze is geschikt voor verschillende leergroepen.

 

Rondleidingen op het kampterrein
Naast de rondleidingen die worden georganiseerd, zijn er ook een aantal filmpjes beschikbaar die we hebben opgenomen op het kampterrein.

Internationaal

Remembering Westerbork’ is het resultaat van een internationale samenwerking met de Freie Univesität Berlin. Deze website vertelt de complexe geschiedenis van kamp Westerbork via de verhalen van twee Joodse overlevenden: Hans Margules en Ronnie Goldstein-Van Cleef. Aan de hand van fragmenten, een of meer zelf te kiezen opdrachten, bijzondere bronnen en hulpmiddelen als een tijdlijn en een begrippenlijst, maken studenten en leerlingen een tijdreis door twee door oorlog gevormde levens.

 

Spreekbeurtpakket

Ga jij een werkstuk over kamp Westerbork maken? Dan helpen wij je graag op weg. Om je werkstuk goed te kunnen voorbereiden hebben wij een boekje voor je gemaakt met informatie, tips en verhalen. Natuurlijk kun je de werkstukwijzer ook gebruiken voor je spreekbeurt. Met behulp van dit boekje kun je aan je klasgenoten vertellen over de geschiedenis van kamp Westerbork en de plek nu.

De werkstukwijzer kun je hier gratis downloaden. 

Omdat we een stichting zijn vragen we een klein bedrag voor de werkstukwijzer. Als je het hier komt halen betaal je € 2,50. 

Gastspreker in de klas

Sinds 1999 is Steunpunt Gastsprekers hét expertisecentrum voor het doorvertellen van oorlogsverhalen in de klas. Gastsprekers van het Landelijk Steunpunt WOII-Heden vertellen elk hun persoonlijk verhaal over de Tweede Wereldoorlog of recente conflicten en vredemissies. Ze nemen de leerlingen mee naar het verleden en uiteindelijk terug naar het hier en nu om deze verhalen een plek te kunnen geven. Leerlingen worden bijzonder geraakt door deze persoonlijke verhalen.

Steunpunt Gastsprekers geeft de geschiedenis een gezicht. Benieuwd naar de mogelijkheden van een gastspreker in de klas? Kijk dan hier

Studiedag Holocausteducatie 2024

Studiedag Holocausteducatie Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Landelijke Studiedag Holocausteducatie  - donderdag 25 januari 2024
De Tweede Wereldoorlog en de Holocaust liggen bijna 80 jaar achter ons, maar zijn nog steeds actueel en relevant. De wereld zoals we die vandaag kennen is voor een belangrijk deel getekend door deze belangrijke en tegelijk vreselijke historische gebeurtenissen. Tegelijkertijd is lesgeven over de Holocaust gecompliceerd, zeker in de huidige samenleving waarin het antisemitisme toeneemt. Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII-Heden en de Commissie Didactiek en Activiteiten van de Vereniging van Docenten Geschiedenis en Staatsinrichting in Nederland, nodigen docenten uit voor de Landelijke Studiedag Holocausteducatie 2024. Deze studiedag vindt plaats op donderdag 25 januari 2024. Wij willen u als docent handvatten bieden om verdieping in uw lessen aan te brengen, gebruik te maken van diverse bronnen en methodes en gezamenlijk na te denken over de mogelijkheden en uitdagingen van het leren over de Holocaust. Klik hier u om u aan te melden.

Programma
09.15 uur             

 • Ontvangst en inloop (er is een pendelverbinding per bus met station Assen)

10.00 uur                       

 • Welkomstwoord door Bertien Minco, directeur Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Mariëlle van de Straat, voorzitter van de Commissie Didactiek en Activiteiten van de Vereniging van Docenten Geschiedenis en Staatsinrichting in Nederland
 • Openingstoespraak door Mariëlle Paul, minister voor primair en voortgezet onderwijs
 • Introductie van de leerstoel Holocausteducatie door prof. dr. Marc van Berkel
 • “Wat ik van de oorlog weet, is begonnen als van horen zwijgen” door Jessica Durlacher. Jessica Durlacher is schrijfster, criticus en columniste. Ook vertaalde zij beide delen van Maus van Art Spiegelman, de graphic novel over de jodenvervolging. Haar vader is de auteur G.L. Durlacher (1928-1996), die een indrukwekkend autobiografisch oeuvre schreef over zijn herinneringen aan de Holocaust. 

Aansluitend  lunch (dieetwensen kunt u aangeven bij aanmelding)
12.30 uur                        

 • Start workshopronde 1 (klik hier voor een overzicht van de workshops)

13.45 uur                        

 • Wissel en start workshopronde 2 (klik hier voor een overzicht van de workshops)

15.15 uur                        

 • Verplaatsing naar voormalig kampterrein

15.30 uur                        

 • Pop-up rondleiding door de geschiedenis en betekenis van kamp Westerbork, inclusief bezoek aan de commandantswoning van kamp Westerbork

16.30 uur                        

 • Afsluiting, er is opnieuw een pendelverbinding met station Assen

Aanmelden
Aanmelden voor de Studiedag Holocausteducatie via dit formulier.

 • European Heritage Label
 • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork