• De stichting - header

Ik herdenk thuis

donderdag, 25 maart 2021
Ik herdenk thuis

Niet gezamenlijk herdenken bij het Nationaal Monument, maar gezamenlijk thuis herdenken: dat wordt dit jaar opnieuw het motto van de Dodenherdenking van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Op 4 mei zal in het kader van de campagne #ikherdenkthuis een speciaal herdenkingsprogramma worden uitgezonden door RTV Drenthe, dat van tevoren is opgenomen. De herdenking is te volgen via de regionale omroep en een livestream op social media. Het Herinneringscentrum introduceert daarbij de Memory Stone, een herinneringssteen om neer te leggen op het terrein van Kamp Westerbork of om thuis mee te herdenken.

Door de coronamaatregelen is het niet mogelijk om met een grote groep mensen samen te komen op het kampterrein. Alle grote evenementen zoals de herdenking op het terrein van het voormalig kamp Westerbork krijgen daarom een andere vorm. Het Herinneringscentrum heeft de afgelopen maanden gewerkt aan alternatieven, die gezamenlijk herdenken toch mogelijk maken.

In gedachten op het kampterrein

Zo is voor 4 mei een herdenkingsprogramma samengesteld, dat wordt opgenomen en uitgezonden door RTV Drenthe. Met de hashtag #ikherdenkthuis kunnen mensen die normaal het terrein van Kamp Westerbork bezoeken voor de Dodenherdenking, vanuit huis laten weten wie of hoe zij in 2021 herdenken. Samen met RTV Drenthe neemt het Herinneringscentrum overdenkingen en bijdragen van overlevenden en hun familie op; Bert Woudstra levert een bijdrage met zijn kleindochters, Micha Gelber  spreekt een overdenking uit, Joop Waterman het Kaddisj. Het programma wordt aangevuld met een gedicht van Rosan Mikkers en muziek van Heeren Oud-Zuid.

Geen live-uitzending van de herdenking, zoals in voorgaande jaren. Maar bijdragen die van tevoren zijn opgenomen. Samen met het luiden van de klok voorafgaande aan de twee minuten stilte en de afsluiting met de Last Post kan iedereen zo in gedachten toch op het kampterrein zijn.

Memory Stones

Tijdens de herdenking bij het Nationaal Monument Westerbork leggen kinderen normaal gesproken altijd bloemen en lezen ze de namen tijdens de stille tocht. Niet alleen zij, maar vele andere kinderen en jongeren uit allerlei delen van het land gaan dit jaar thuis of op school herinneringssteentjes maken: de Memory Stones. De jongeren leggen in zelf gemaakte video’s uit wat herdenken voor hen betekent. Die steentjes worden dan rond Dodenherdenking bij de verschillende herdenkingsplekken op en rond het voormalig kampterrein neergelegd of geven houvast bij het herdenken vanuit de huiskamer.

Memory Stone 4 en 5 bij wagons Kamp Westerbork

“Als docent geschiedenis is het voor mij belangrijk om met leerlingen samen stil te staan bij de Dodenherdenking. De Memory Stones zijn een prachtig idee , de video’s vormen  een levend monument en tegelijkertijd maken de stenen het fysiek.” Barbara Dijke, SG De Nieuwe Veste Hardenberg.

Gezamenlijk herdenken vanuit huis

#ikherdenkthuis is het centrale thema op de social media kanalen van het Herinneringscentrum in de dagen rond 4 mei. Iedereen kan daar laten zien, hoe belangrijk herdenken is, in welke vorm dan ook. Op de Instagrampagina @ikherdenkthuis worden foto’s en video’s van jongeren met de door hen gemaakte Memory Stone verzameld. Zo kan iedereen toch gezamenlijk herdenken, vanuit huis.

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork