• De stichting - header

Terugblik Studiedag Holocausteducatie

dinsdag, 30 januari 2024
Terugblik Studiedag Holocausteducatie

Donderdag 25 januari vond de jaarlijkse Studiedag Holocausteducatie plaats. Meer dan 120 docenten waren te gast bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork. 

Tijdens haar openingstoespraak sprak directeur Bertien Minco over het belang van kennis en ontmoeting om te leren over de Holocaust. “We constateren een zorgelijke stijging van antisemitisme en van Holocaustontkenning. Uit ervaring weten we dat daar twee zaken tegen helpen: kennis en ontmoeting. Laten dat nu precies de zaken zijn waarmee wij als Herinneringscentrum kunnen helpen. We hebben veel bijzondere kennis te bieden, die aan kan sluiten bij de leefwereld van kinderen en jongeren. En via het Landelijk Steunpunt Gastsprekers zorgen we dat er bijzondere ontmoetingen plaatsvinden op scholen.”

 Studiedag 1

Nadat Mariëlle van der Straat namens medeorganisator VGN Commissie Didactiek het belang van de studiedag onderstreepte, gaf hoogleraar Marc van Berkel een toelichting op de leerstoel Holocausteducatie. Schrijfster Jessica Durlacher vertelde over de grote impact van de Holocaust op haar leven en het belang om hierover te blijven vertellen. 

Minister van Onderwijs
Ook demissionair minister van Primair en Voortgezet Onderwijs Mariëlle Pauw sprak de aanwezige docenten toe: “Jullie helpen jongeren om onze geschiedenis te begrijpen. Om feit van fake news te onderscheiden. Niet klakkeloos iets te geloven wat je online leest. Om kritisch en empathisch te kijken naar ons verleden en die lessen toe te passen in het heden.”

Workshops, rondleiding en spoken word
Tijdens het middagprogramma vonden uiteenlopende workshops plaats en aansluitend een pop-up rondleiding op het kampterrein en in de commandantswoning. Daar was ook aandacht voor de periode van kamp Westerbork als Moluks woonoord Schattenberg. Met een spoken word voordracht ‘Hoofdstuk 6 Molukse geschiedenis' gaf muzikant en woordkunstenaar Jooz een performance over wat de Moluks-Nederlandse geschiedenis voor hem als jonge artiest betekent.

RTV Drenthe maakte een verslag van de studiedag: 'Leraren leren holocaust bespreekbaar te maken'

H4

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork