• De stichting - header
Kinderen met een ster krijgt eervolle vermelding

Het boek Kinderen met een ster van Martine Letterie en Rick de Haas heeft een eervolle vermelding van de Thea Beckmanprijs gekregen. De prijs is de jaarlijkse onderscheiding voor het beste historische jeugdboek. De jury zoekt naar verhalen die een historische insteek hebben. Hiermee wil de Thea Beckmanprijs jeugdboeken over de geschiedenis meer onder de aandacht brengen.

De reis van Syntax Bosselman van Arend van Dam won de Thea Beckmanprijs 2018. Kinderen met een ster kreeg als enige andere genomineerde een eervolle vermelding. Schrijfster Martine Letterie: 'Het ging tussen deze twee boeken. De jury kwam er niet uit en koos toen voor deze oplossing.'

Kinderen met een ster. Voorleesverhalen over Joodse kinderen in de Tweede Wereldoorlog is het eerste boek met voorleesverhalen over de Jodenvervolging voor jonge lezers tussen de 6 en 9 jaar. Schrijfster Martine Letterie baseerde zich op de herinneringen van Joodse kinderen, die in de onderduik of in kamp Westerbork de Tweede Wereldoorlog overleefden. Rick de Haas maakte de illustraties in het boek.

Doodgewone kinderen

De focus van Kinderen met een ster ligt op de eerste jaren van de vervolging en de periode in kamp Westerbork. Rosa, Klaartje, Jules, Leo, Ruth en Bennie zijn doodgewone kinderen. Tot ze een ster krijgen, een ster die alles anders maakt.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork richtte naar aanleiding van Kinderen met een ster in 2017 de gelijknamige doe-tentoonstelling voor jonge kinderen in. De verhalen en illustraties uit het boek vormden hiervoor het uitgangspunt. TIjdens Oktobermaand Kindermaand is deze juniorexpositie weer te zien in ons museum.

Haaieneiland

De winnaar van de Thea Beckmanprijs ontving € 1000,- van het Archeon. De jury bestond uit Hubert Slings (voorzitter), Henne van Beveren, Liselotte Dessauvagie, Monique Veldman en Moniek Warmer. Vorig jaar werd Haaieneiland van Rob Ruggenberg bekroond tot beste historische jeugdboek.

In 2017 won Kinderen met een ster een Zilveren Griffel, de vakprijs voor de beste kinderboeken.

Kinderen met een ster is te koop in de boekwinkel van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork