• De stichting - header
Kamp Westerbork herdenkt het eerste transport

Op vrijdag 15 juli organiseert het Herinneringscentrum Kamp Westerbork een Herdenking van Het Eerste Transport. Het is op die dag precies tachtig jaar geleden dat de eerste trein met 1.137 Joden naar Auschwitz vertrok. Het was het begin van de deportatie van meer dan 100.000 Joden, 245 Sinti en Roma en enkele tientallen verzetsstrijders uit kamp Westerbork. In de jaren erna volgden meer dan 100 transporten naar de concentratie- en vernietigingskampen in het Oosten. Bij de herdenking op het terrein van Kamp Westerbork spreken nabestaanden en Holocaustoverlevenden en is ook de staatsecretaris Maarten van Ooijen aanwezig. De herdenking begint om 15:00 uur.

 

Op woensdag 15 juli vertrok het eerste transport vanaf Hooghalen. Het grootste deel van deze mensen was de nacht ervoor vanuit Amsterdam aangekomen. Zij liepen op de dag van het transport 6 kilometer naar het kamp, enkel om geregistreerd te worden en moesten vlak daarna teruglopen naar Hooghalen. Onder hen vele Joodse vluchtelingen uit nazi-Duitsland. Tot de gedeporteerden behoorden ook de 51 kinderen uit het kampweeshuis. Twee dagen later kwam de trein in Auschwitz aan. Op enkele tientallen na werden de gedeporteerden direct na aankomst vermoord.


‘Tachtig jaar geleden hield voor hen de toekomst op’

Madelon Schwarz, dochter van kampoverlevende Fred Schwarz draagt herinneringen voor van haar vader over het eerste transport, samen met Saar van Asten, de achterkleindochter van Fred. Onderduikoverlevende René de Vries vertelt over het vertrek en afscheid  van zijn vader, die is weggevoerd met het transport van 15 juli en in Auschwitz is vermoord. Schrijfster Pauline Broekema herdenkt Meijer Nieweg, Benjamin Broekema en Hans Elsbach. Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Maarten van Ooijen spreekt een overdenking uit. Marcel Prins vertelt over zijn zoektocht naar het verhaal van zijn grootvader Abraham Prins.  Merav Krone en Jaïr Standers lezen brieven en getuigenissen voor.

Het herdenkingsprogramma begint met een voorwoord van Bertien Minco, directeur van het Herinneringscentrum. De herdenking wordt afgesloten met het Jizkor door Rabbijn Vorst, één minuut stilte en het plaatsen van foto’s van de slachtoffers van het eerste transport bij De 102.000 Stenen.

De Herdenking van Het Eerste Transport vindt plaats op het terrein van kamp Westerbork bij het monument De Gesproken Namen, de twee historische treinwagons en is tevens live te volgen via Facebook vanaf 15:00 uur.

Informatie voor pers

De Herdenking van Het Eerste Transport is financieel mogelijk gemaakt door de provincie Drenthe.

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork