• De stichting - header

Kamp Westerbork door Drentse ogen

maandag, 07 november 2022
Kamp Westerbork door Drentse ogen

Op 16 november 2022 presenteren tien kunstenaars van het kunstenaarscollectief Drents Portret hun werk in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Hiervoor bekeken zij de historische plek door de ogen van ‘de buren van kamp Westerbork’; de boeren die om Westerbork heen woonden, de bakker uit het nabijgelegen dorp. De ambtenaren die bij het reilen en zeilen van het kamp betrokken waren. De plaatselijke verzetsstrijders en regionale collaborateurs. De naoorlogse bewoners en huidige omwonenden. De tentoonstelling Door Drentse ogen is tot 9 januari 2023 te zien in het museum van Kamp Westerbork. 

Kamp Westerbork maakt niet alleen deel uit van de Europese geschiedenis en het nationale verleden, maar kent ook een lokaal en regionaal verhaal. Kunstenaars Klaas Koops, Redmer Hoekstra, Marnix Pool, Robert van Beek, Anneke Leutscher, Jeanet Tjassens, Harrie Visser, Henny Holtrop, Anneke Verstegen en Nicole van der Veen – Kerssies onderzoeken de betekenis van de plek vanuit het perspectief van omwonenden en omstanders.

Uitsnede Henny Holtrop

In de tentoonstelling is onder meer het portret De vrouw achter de planten door Henny Holtrop te zien. Hierop is de vrouw afgebeeld die 55 jaar in de commandantswoning van kamp Westerbork leefde. Doordat zij contacten met de buitenwereld vermeed, droeg zij onbewust bij aan het behoud van een van de weinige nog resterende authentieke bouwwerken van kamp Westerbork. Nieuwlande, het dorp dat zweeg van Anneke Leutscher is een eerbetoon aan alle mannen en vrouwen die belangeloos hun leven in de waagschaal stelden voor anderen. Een in 2016 georganiseerde hardloopwedstrijd, die deels over het fietspad langs kamp Westerbork voert, was de inspiratie voor De beweging voorbij waarmee Nicole van der Veen – Kerssies letterlijk reflecteert op het heden en verleden van de plek.

5 Anneke Leutscher uitsnede

Andere thema's zijn; de dilemma's van twee vrouwen die betrokken waren bij het Centraal Vluchtelingenkamp, het boerengezin die een Sinto familie hielp, de lokale middenstand in de buurt van het kamp, 'dolle dinsdag', Molukkers in kamp Westerbork en de monumentalisering van kamp Westerbork.

De tentoonstelling wordt op 16 november om 14:00 uur geopend. Op 17 en 18 december zijn enkele kunstenaars in de tentoonstellingsruimte aanwezig om bezoekers van het museum te vertellen over hun werk en inspiratie.

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork