• De stichting - header
Inschrijven Namen Lezen mogelijk vanaf 30 september

Van 22 januari tot en met 27 januari 2025 zal voor de vijfde keer het Namen Lezen plaatsvinden op het terrein van voormalig kamp Westerbork. Tijdens deze herdenking worden alle namen voorgelezen van de meer dan 100.000 Joden, Sinti en Roma die slachtoffer werden van de Holocaust. Allemaal mensen die vanwege hun achtergrond of afkomst werden vervolgd, gedeporteerd en vermoord. Vanaf maandag 30 september 2024 om 10.00 uur is het mogelijk om in te schrijven als lezer.

"Het Namen Lezen is een indrukkende gebeurtenis. De komende editie zal in het teken staan van het doorgeven van de herinneringen aan toekomstige generaties. Elke naam wordt genoemd, samen met de leeftijd. Met het Namen Lezen wordt een betekenisvol levend monument van 5 dagen en 6 nachten gecreëerd," aldus directeur Bertien Minco van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.  

Ruim 104.000 namen
De vorige edities werden 'De102.000 Namen Lezen' genoemd. Voor de editie van 2025 is gekozen om een bredere groep slachtoffers voor te lezen. De namenlijst bevat niet alleen mensen die in Nederland zijn geboren, maar ook Joodse vluchtelingen uit Duitsland en Oostenrijk en Nederlanders die uit België en Frankrijk zijn gedeporteerd. Ook degenen die probeerden te vluchten of onder te duiken, maar uiteindelijk werden opgepakt, worden herdacht. De namenlijst omvat daarmee afgerond 104.000 slachtoffers. De naam is daarom veranderd in Namen Lezen.  

Leesbeurten via livestream
Het voorlezen van de namen vindt plaats in een verwarmde tent op het voormalige kampterrein van Westerbork, waar ook ruimte is voor publiek. Elke lezer leest 10 minuten namen voor die worden getoond op een scherm. Lezers krijgen ter voorbereiding vooraf een lijst toegestuurd met de namen die tijdens hun leesbeurt gelezen worden. Het lezen wordt zes dagen en vijf nachten lang via livestream uitgezonden.  

Inschrijven als lezer 

Inschrijven als lezer is mogelijk via een online formulier. Geïnteresseerde lezers moeten er snel bij zijn. De ervaring van voorgaande edities leert dat er grote belangstelling is voor het Namen Lezen, waardoor het maximaal aantal lezers al snel wordt bereikt.

Inschrijven voor het voorlezen van namen kan vanaf maandag 30 september 2024 om 10.00 uur op www.namenlezen.nl.

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork