• De stichting - header
Herdenking Verzetsgraf:

Dindag 24 september werd tijdens een herdenkingsbijeenkomst stilgestaan bij de levens van verzetsmensen die nabij het kampcrematorium werden vermoord of verast. Op 20 september 1943 werden in het crematorium bij kamp Westerbork 10 bij Assen gefusilleerde verzetsstrijders gecremeerd. De stoffelijke resten werden begraven achter het gebouw. Na de bevrijding werd in de buurt van het crematorium de as van 46 verzetsmensen, 2 represailleslachtoffers en 4 Joden opgegraven. Zij waren in 1944 op de fusilladeplaats geëxecuteerd. Ook werden lichamen gevonden van 6 mensen die op 3 oktober 1944 in Zwolle gefusilleerd waren.

In de overkapping van de voormalige commandantswoning sprak directeur Bertien Minco in haar toespraak over de verzetsmensen die zich “belangeloos hebben ingezet voor een ander, maar het moesten bekopen met de dood.” Patrick Prinsen gaf een toelichting over de achtergrond van de executies en de geëxecuteerden en José Martin ging in gesprek met Bart Nauta, specialist intergenerationeel trauma van ARQ, het Nationaal Psychotrauma Centrum.

Nabestaanden|
Clary Rooda vertelde over de impact van de oorlog op het leven van haar familie. Haar grootvader Claas Rooda werd gefusilleerd in september 1944. Martijn Faber sprak als achterkleinzoon en achterneef over het verhaal van Jan en Roelof Kooiker die in oktober 1944 werden vermoord. Na een stille tocht werden bij het Verzetsgraf en de Namenwand de namen van de slachtoffers voorgelezen en werd er een moment van stilte gehouden.

Westerborkportrettenn
De persoonlijke verhalen van deze gefusilleerden die onder het nazibewind werden vermoord zijn te lezen op de website van Westerborkportretten.

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork