• De stichting - header
  • Home
  • Over ons
  • Nieuws
  • Gratis toegang op zondag 10 december: “Ontmoeting en kennis tegen antisemitisme”
Gratis toegang op zondag 10 december: “Ontmoeting en kennis tegen antisemitisme”

Herinneringscentrum Kamp Westerbork maakt zich zorgen over de toenemende polarisatie en grote opleving van antisemitisme in Nederland, die we zien sinds de aanval van Hamas op Israël van 7 oktober en de oorlog in Gaza. Om daar wat tegen te doen opent het Herinneringscentrum op zondag 10 december gratis haar deuren, tijdens het joodse lichtjesfeest Chanoeka. Staatsecretaris Maarten van Ooijen (VWS) is namens het kabinet aanwezig.

“Al langer zien we dat in Nederland weinig bekendheid is met het Jodendom en dat de kennis over de Holocaust in ons land afneemt,” zegt directeur Bertien Minco. “Daar willen wij als Herinneringscentrum Kamp Westerbork wat aan doen. Door het organiseren van ontmoeting en het overbrengen van kennis kunnen wij het bagatelliseren van de Holocaust tegengaan. En daarmee helpen een samenleving te creëren waarin voor antisemitisme geen plaats is.”  

Gratis toegang 
Het Herinneringscentrum gaat op zondag 10 december gratis open, midden in de viering van Chanoeka, het achtdaagse joodse lichtjesfeest. Het museum is die dag gratis te bezoeken, evenals het bijbehorende programma met toegankelijke lezingen en activiteiten voor jong en oud.  

Minco: “We staan dan ook stil bij het bijzondere verhaal achter de foto die kampgevangene en fotograaf Rudolf Breslauer in 1942 in kamp Westerbork maakte tijdens Chanoeka. Op die beroemde foto zie je kinderen in een barak tijdens het aansteken van de chanoekia, de negenarmige kandelaar die bij het feest wordt gebruikt.”

Licht heeft een belangrijke symbolische betekenis in het Jodendom. “Het staat symbool voor zowel het leven als voor kennis. Licht zorgt voor het einde van de duisternis, het einde van een periode van onwetendheid.”  

Kennis en ontmoeting 
Tijdens het centrale deel van het programma vertelt Irene Zwiep van de Universiteit van Amsterdam over de betekenis van Chanoeka en Jelmer Holwerda van het Herinneringscentrum geeft achtergrond bij de foto van Breslauer.

Ook zijn er extra rondleidingen over het kampterrein en delen twee gastsprekers in meet & greets met bezoekers hun ervaringen. Micha Gelber vertelt over zijn tijd waarop hij als kind gevangen zat in Westerbork en Naomi Koster-Levie deelt haar familieverhaal. Haar ouders zaten lang vast in Westerbork en maakten daar ook de bevrijding mee.

Minco: “Er is geen beter moment dan tijdens de Chanoeka-periode onze deuren gratis open te zetten. Zo hopen wij bij te dragen aan meer kennis door ontmoeting; precies waar wij als Herinneringscentrum Kamp Westerbork voor zijn.” 

Het museum is zondag 10 december gratis geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Om 11.30 uur en 12.30 uur vinden rondleidingen plaats op het kampterrein. Vanaf 13.00 uur vinden de meet & greets plaats in het museum. Het centrale deel van het programma vindt plaats van 15.00 tot 16.00 uur in de grote zaal, waarbij wordt afgesloten met het aansteken van de chanoekia door staatssecretaris Maarten van Ooijen.

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork