• Nu te doen - header
Tot de dood ons scheidt

Toen fotografe en schrijfster Saskia Aukema hoorde dat haar oudtante Annie tijdens de Tweede Wereldoorlog in kamp Westerbork nog in het huwelijk getreden is met haar vriendje Hans, was ze verbijsterd: dat dat kon, trouwen in een doorgangskamp. Het stel is 36 dagen getrouwd geweest, tot de dood hen scheidde.

Saskia's oudtante en vriend bleken lang niet de enigen te zijn geweest. Maar liefst 261 stellen werden in de echt verbonden op die beladen plek. In het boek Tot de dood ons scheidt, dat dit jaar verscheen, hebben alle stellen een naam gekregen en sommigen ook een gezicht.

Met foto’s, dagboekfragmenten, trouwmenu’s, felicitatiekaarten en een reconstructie is deze aangrijpende geschiedenis tot leven gewekt. Op 26 juni 2022 vertelt Saskia over haar onderzoek voor dit boek en vertelt ze de verhalen van de pasgetrouwde koppels. Na afloop van de lezing zal Saskia haar boek signeren. De lezing begint om 14:00 uur en is vrij toegankelijk op vertoon van een ticket voor het museum van Kamp Westerbork. 

"Een monument in boekvorm” ●●●● NRC

"Een heel mooi boek. Ik kan het echt aanraden." Astrid Kersseboom, Radio 1

Op de foto staan Rosalie Norden en Max Wieselmann, getrouwd op 22 oktober 1943, foto: familiearchief.

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork