• Nu te doen - header

Sjiwwe voor Sobibor

KampterreinTheatervoorstelling
Sjiwwe voor Sobibor

Van 23 maart tot 6 juli spelen jonge theatermakers de voorstellingenreeks Sjiwwe voor Sobibor. In zeven voorstellingen onderzoeken zeven jongeren nieuwe manieren van herdenken, tachtig jaar na de transporten vanuit Nederland naar vernietigingskamp Sobibor.

In 1943 vertrokken er negentien treinen vanuit kamp Westerbork met als eindbestemming Sobibor. De 34.313 gedeporteerde Joodse Nederlanders en vluchtelingen werden bijna allemaal vrijwel direct bij aankomst vermoord. Van hen wisten slechts achttien te overleven.

Bij het maken van de voorstellingen onderzoeken jongeren van Roestvrij theater uit Dwingeloo het systeem achter de deportaties, de persoonlijke verhalen van de slachtoffers en ontwikkelen zij nieuwe rituelen om te herdenken en te rouwen. Sjiwwe is de zevendaagse rouwperiode in de Joodse traditie, maar betekent ook ‘zitten’ en is het woord voor het getal zeven in Hebreeuws.

De zeven korte voorstellingen hebben elk een uniek karakter en worden meerdere keren uitgevoerd op de datum van een transport. De voorstelling van 8 juni wordt tevens in het Vondelpark Amsterdam (1 juni) en Nationaal Monument Kamp Vught (4 juni) gespeeld.

Speeldata Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Donderdag 23 maart – 13:00 uur

Donderdag 13 april – 11:00 uur en 13:00 uur

Donderdag 4 mei –  Dodenherdenking Nationaal Monument Westerbork 

Donderdag 8 juni  -  11:00 en 13:00 uur

Donderdag 6 juli – 11:00 en 13:00 uur 

Extra speellocaties:

Donderdag 1 juni – locatie Vondelpark Amsterdam in samenwerking met Stichting Sobibor

Zondag 4 juni – locatie Nationaal Monument Kamp Vught

Kijk hier voor tijden en het reserveren van gratis tickets voor de voorstellingen op de historische plek van Kamp Westerbork.

Meer informatie over het herdenkingsprogramma van Nationaal Monument Kamp Vught en Stichting Sobibor is binnenkort te lezen op www.nmkampvught.nl en www.sobibor.org

Sjiwwe voor Sobibor – Jongerentheater over de Sobibor transporten is een samenwerking van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Theater Na de Dam, Roestvrij theater en Stichting Sobibor. Schrijf je hier in, wanneer je op de hoogte gehouden wilt worden over het project. 

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork