• Nu te doen - header

Hoe heeft dit allemaal kunnen gebeuren? Dit is een vraag die menigeen die zich met de Holocaust bezighoudt zal herkennen, van zichzelf of anderen. Een pijnlijk antwoord op deze vraag is dat het systeem mede draaiende werd gehouden door collaboratie in de landen die door de Duitsers werden bezet. Ook in het geval van Nederland, van waaruit procentueel meer Joden weggevoerd zijn dan uit andere West-Europese landen, hoewel het land als tolerant werd beschouwd.

Historicus en journalist Rob Bakker deed voor zijn boek Boekhouders van de Holocaust dat in 2020 verscheen onderzoek naar de rol van Nederlandse overheidsinstellingen en bedrijven bij de Jodenvervolging. Welke belangen stonden hierbij centraal? Welke overwegingen hadden zij voor hun handelen? En moeten we ze als daders bestempelen? Tijdens het online college gaan we in gesprek met Rob Bakker over zijn onderzoek.

Van november 2022 tot september 2023 presenteert het Herinneringscentrum Kamp Westerbork maandelijks een Online College in het kader van De Herinnering aan Kamp Westerbork. De Online Collegereeks geeft academische achtergrond bij verschillende onderdelen van de tentoonstelling en het thema. 

Het Online College begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk via Zoom. Via deze link krijg je toegang tot het college van Rob Bakker. 

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork