• Nu te doen - header

De Coseltransporten

LezingMuseum
De Coseltransporten

Op 10 december is het 80 jaar geleden dat de laatste trein vanuit kamp Westerbork naar Auschwitz stopte op goederenstation Cosel. Mannen tussen de 15 en 50 jaar werden op dit station, dat 80 kilometer ten westen van Auschwitz lag, met geweld uit de treinen gehaald en ingezet als dwangarbeiders. Naar schatting 9600 mannen en jongens werden hier van hun familie gescheiden, waarvan 3400 afkomstig uit kamp Westerbork. Veel van hen kwamen om door ondervoeding, uitputting, mishandeling en moord en dodenmarsen. Minstens 3000 mannen en jongens die ziek of arbeidsongeschikt waren werden alsnog doorgestuurd naar de gaskamers van Auschwitz Birkenau.

Ter herinnering aan 'de coseltransporten' organiseert het Herinneringscentrum Kamp Westerbork op 11 december een middag met lezingen in het museum. Auteurs van het boek Tussenstation Cosel. Joodse Mannen uit West-Europa naar dwangarbeiderskampen in Silezië, 1942-1945 - Herman van Rens en Annelies Wilms - presenteren hun onderzoek naar dit tot nu toe relatief onbekende aspect van de Holocaust. Fred Menko vertelt over de oorlogsgeschiedenis van zijn Joodse familie. Hij schreef daarover het boek Veertien kinderen, waarin onder meer de ontstellende geschiedenis van de kampen voor dwangarbeid aan bod komt. De lezingenmiddag op zondag 11 december begint om 13:00 uur.

Tussenstation Cosel

In 1942 stopten 18 deportatietreinen die vanuit kamp Westerbork waren vertrokken op het goederenstation van Cosel. De mannen en jongens die daar moesten uitstappen werden ingezet als dwangarbeiders in verschillende kleinere en grotere werkkampen in de omgeving met namen als Sakrau, Niederkirch, Seibersdorf, Ottmuth en Blechhammer. Ze werkten vandaaruit in fabrieken of aan bouwprojecten. De leefomstandigheden waren erbarmelijk en het werk zwaar.  Van de mannen uit de Westerborktransporten overleefden er slechts ongeveer 185.

Veertien kinderen

Adolf Menko (1888-1963) kwam uit een Joods gezin met veertien kinderen en was na de oorlog de enige overlevende van zijn generatie. Twee broers stierven een natuurlijke dood, alle andere broers, zusters en veel van hun aangetrouwde familieleden en nakomelingen waren vermoord. Ook Adolfs eigen zoon Siegfried was omgekomen in Mauthausen. Het boek Veertien kinderen. De oorlogsgeschiedenis van mijn Joodse familie  is geschreven door een kleinzoon van Adolf, Fred Menko.

Het boek vertelt het verhaal van kamp Westerbork, Auschwitz, Sobibor, Mauthausen, het Apeldoornse Bosch, de kampen voor dwangarbeid en de tragiek van de Joodse Raad. Veertien kinderen geeft een beklemmend beeld van racisme, vervolging, deportatie en moord, een geschiedenis die nog steeds nauwelijks te bevatten is. NRC noemt het boek 'een imposant oorlogsdocument'.

De lezingen van Herman van Rens, Annelies Wilms en Fred Menko zijn bij te wonen op vertoon van een ticket voor het museum. Na afloop van de lezingen is er de mogelijkheid de boeken aan te schaffen in de museumwinkel en te laten signeren door de auteurs.

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork