• Nu te doen - header
Dodenherdenking 4 mei 2023

In 2023 is het 80 jaar geleden dat de negentien treinen van kamp Westerbork naar Sobibor vertrokken. Bij aankomst werden de 34.313 gedeporteerde Joodse Nederlanders en vluchtelingen bijna allemaal vrijwel direct vermoord. Van hen wisten slechts achttien te overleven. Één van die transporten vertrok op 4 mei 1943. In het programma van de Dodenherdenking op 4 mei 2023 is er dit jaar bijzondere aandacht voor Sobibor.  

Overdag zijn er lezingen in het museum van kamp Westerbork en rondleidingen over het kampterrein. Zeven jonge theatermakers van Roestvrij theater spelen de voorstelling Sjiwwe voor Sobibor op de historische plek van kamp Westerbork. Tijden worden binnenkort bekend gemaakt. 

Het herdenkingsprogramma begint op donderdag 4 mei 2023 om 19.00 uur met een Stille Tocht (vanaf de slagboom op het kampterrein) en is vrij toegankelijk voor publiek. 

Tijdens de Stille Tocht linkt het luiden van de klok, die uit het kamp afkomstig is, door Freddy Huizeling. 

De twee minuten stilte om 20:00 uur zal worden ingeleid door het luiden van de klok. Na de twee minuten stilte is er de mogelijkheid tot het leggen van bloemen bij het Nationaal Monument Westerbork. De bloemlegging wordt begeleid door studenten van het Prins Claus Conservatorium. 

Meer informatie over het herdenkingsprogramma volgt binnenkort. Bekijk hier de veelgestelde vragen over de Dodenherdenking bij het Nationaal Monument Westerbork. 

Vervoer en bereikbaarheid
Net zoals voorgaande jaren is het advies om met de fiets te komen en op tijd op het kampterrein aanwezig te zijn. De toegangsweg naar het kampterrein is vanaf 16.30 uur open voor auto’s. 

Live verslag
De Dodenherdenking bij het Nationaal Monument Westerbork is vanavond live te volgen via de website van RTV Drenthe en een livestream op Facebook. Op tv en Facebook begint de uitzending om 19.15 uur, op de radio om 19.30 uur. 

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork