Helaas is ons museum momenteel gesloten
Laatste nieuws | Corona maatregelen

  • Nu te doen - header

Het Verdriet van de Bevrijding

Deze tentoonstelling is te zien van 15 februari tot en met 03 januari
Het Verdriet van de Bevrijding

Tot en met eind april 2021 is in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork de tentoonstelling Het Verdriet van de Bevrijding te zien. Aan de hand van beladen persoonlijke verhalen, bijzondere voorwerpen, interactieve weergaven en aangrijpende afbeeldingen en filmfragmenten wordt de schaduwzijde van de bevrijding belicht.

Voor de meeste kamp- en onderduikoverlevenden was er geen feestelijke bevrijdingsroes, wittebrood en sigaretten, er waren geen bevrijdingsrokken, zij dansten niet met de Canadezen. Voor hen was er de moeizame repatriëring uit de kampen, die soms maanden duurde. Of een aarzelend tevoorschijn komen uit de onderduikadressen. Een vaak kille ontvangst in Nederland. De voormalige woonhuizen die bewoond werden door derden, bedrijven en bezittingen die niet zomaar terug werden gegeven en het allerergste: de berichten die langzaam binnen druppelden en de meest angstige vermoedens bevestigden. Vader, moeder, kind, broer, zus, opa, oma, tante, oom: allemaal vermoord.

Voor veel overlevenden was 1945 misschien wel het zwartste jaar uit hun bestaan.  

Oktober
Elke week staat een ander onderwerp rondom de bevrijding centraal. In de maand oktober zijn dat onder andere de zoektocht van de terugkeerde overlevenden naar hun in bewaring gegeven en/of geroofde bezittingen, de verhalen van kinderen uit kamp Westerbork en de lotgevallen van de Europese LGBT-gemeenschap ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

De tentoonstelling Het Verdriet van de Bevrijding is financieel mede mogelijk gemaakt door het BSP Fonds, het VSBFonds, Grietje Deuring, Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen, de Lions Westerbork Börck Overessinghe, HERA Humanities in European Research Area en Joke Roos-Vermeulen.

  

 

 

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Hoe bereik je Herinneringscentrum Kamp Westerbork? Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.

Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork