• Nu te doen - header
Lezing 'Kamp Westerbork gefilmd'

Op zondagmiddag 29 mei 2022 wordt vanaf 14.00 uur in Herinneringscentrum Kamp Westerbork een bijzondere middag georganiseerd over de Westerbork-film. Onderzoekers Koert Broersma en Gerard Rossing verzorgen een korte lezing over hun boek Kamp Westerbork gefilmd. Tevens presenteren zij enkele nieuwe identificaties die het afgelopen jaar werden gedaan.

Reserveer hier je ticket voor de lezing van 29 mei.

 Koert Broersma en Gerard Rossing namen in de jaren negentig van de vorige eeuw deze film voor de eerste maal onder de loep. Dit onderzoek gaf destijds onder meer het definitieve antwoord op de vraag op welke datum de wereldberoemde beelden van het vertrekkende transport uit kamp Westerbork werden gemaakt. Dit was op 19 mei 1944. Aan de hand van deze ontdekking werd later onder meer de identiteit van Settela Steinbach (het “meisje tussen de wagondeuren”) vastgesteld.

Het aanvullende onderzoek van Broersma en Rossing in 2019 - 2021, waarover zij vorig jaar het boek Kamp Westerbork gefilmd publiceerden, leverde wederom nieuwe bevindingen op. Nu werd onder meer gebruikgemaakt van originele, gerestaureerde zwart-witbeelden en zelfs van gedeeltelijk ingekleurd materiaal. Dit resulteerde in een dertiental nieuwe identificaties. Met name die van het jongetje Marc Degen, die zichzelf en zijn moeder achter het raam van een treincoupé naar Bergen-Belsen herkende, zorgde wereldwijd voor veel media-aandacht.

 

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.
Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork