Helaas is ons museum momenteel gesloten
Laatste nieuws | Corona maatregelen

  • Nu te doen - header
Martine Letterie: Scherven in de nacht

Tijdens dit online evenement vertelt Martine Letterie over de ervaringen van Fred Schwarz en de familie Birnbaum, die na de Reichskristallnacht naar Nederland zijn gevlucht. Ook beantwoordt Martine vragen van kijkers. Het event is te volgen via Facebook. Meld je aan voor het live Facebook event en ontvang een herinnering wanneer het evenement start. 

In de nacht van 9 op 10 november 1938 vond de Reichskristallnacht plaats. In heel Duitsland werden Joden en hun bezittingen aangevallen. De gebeurtenissen waren voor veel Duitse en Oostenrijkse Joden aanleiding om uit het Derde Rijk te vertrekken. Tienduizenden van hen kwamen naar Nederland, daarom werd in 1939 Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork gebouwd.

In maart verscheen het boek We blijven bij elkaar, dat Martine Letterie schreef over de familie Birnbaum. Sonni en haar broertjes en zusjes worden in 1938 door hun moeder op de trein naar Nederland gezet nadat hun vader is opgepakt tijdens de Reichskristallnacht. Zij hoopt dat ze daar veilig zullen zijn. Niets is minder waar. Sonni heeft geen idee dat deze treinreis nog maar de allereerste is. Er zullen er meer volgen, die hen naar kamp Westerbork en uiteindelijk naar Bergen-Belsen brengen. Martine Letterie reisde naar Israël om de kinderen Birnbaum (inmiddels op hoge leeftijd) te ontmoeten en hun verhaal van binnenuit te vertellen.

Voor het boek Scherven in de nacht sprak Martine Letterie met Fred Schwarz. Hij probeerde vlak na de Kristallnacht naar Nederland te komen, maar werd tegengehouden bij de Duitse grens. Als hij zegt dat hij naar Nederland wil, zetten de agenten hem af bij de grens waar hij door het prikkeldraad kruipt en daarna liftend Amsterdam bereikt. Ook Fred komt uiteindelijk in Vluchtelingenkamp Westerbork terecht. Hij overleeft Theresienstadt en Auschwitz.

Martine Letterie schrijft boeken voor kinderen en volwassenen. In 2017 ontving ze een Zilveren Griffel voor Kinderen met een ster. In september heeft Martine de Thea Beckmanprijs gewonnen voor beste historische kinderboek, voor Verboden te vliegen.

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Hoe bereik je Herinneringscentrum Kamp Westerbork? Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.

Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork