Kamp Westerbork trekt 168.000 bezoekers

8 januari 2019

Herinneringscentrum Kamp Westerbork ontving vorig jaar 168.000 bezoekers. Dat zijn er iets minder dan in 2017, maar meer dan in 2016. Herinneringscentrum Kamp Westerbork ontvangt de laatste jaren elk jaar rond de 170.000 bezoekers en behoort daarmee tot een van de best bezochte musea van Noord-Nederland.

‘Het was een lange en hete zomer’, dat is volgens directeur Dirk Mulder de reden voor de lichte daling van het aantal bezoekers. ‘We zien in onze maandcijfers dat het in juli en augustus minder druk was dan in 2017. Het was in het museum rustiger, maar op het kampterrein in die periode onverminderd druk. Maar omdat het kampterrein gratis toegankelijk is, tellen we deze bezoekers niet mee.’

Dodenherdenking
Afgelopen jaar liepen ruim 5.000 mensen mee in de Stille Tocht van de jaarlijkse Dodenherdenking, georganiseerd door Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In het programma van de Dodenherdenking speelden kampoverlevenden en jongere generaties een belangrijke rol. De muzikale bijdrage kwam dit jaar van Claudia de Breij.

Jaar van Verzet
Platform WO2 riep 2018 uit tot het Jaar van Verzet. In het hele land werd daarom extra aandacht besteed aan de rol van het verzet tijdens de oorlog. Herinneringscentrum Kamp Westerbork richtte zich vooral op het thema Onderduik. Zo was de tentoonstelling Verhalen uit de Onderduik te zien, werd in Nieuwlande het geheime dagboek van verzetsheld Arnold Douwes gepresenteerd en werden op het kampterrein het aangepaste Verzetsgraf en het crematorium onthuld.

Europese prijs
Afgelopen jaar ontving Kamp Westerbork een European Heritage Stories Grant. In totaal kregen tien Europese initiatieven deze stimuleringsprijs. De bekroonde inzending van het Herinneringscentrum betreft het verhaal van de Sinti en Roma in kamp Westerbork en de activiteiten die in de herdenkingsjaren 2019-2020 georganiseerd worden. Herinneringscentrum Kamp Westerbork wil hiermee deze geschiedenis bij een breed publiek - en met name jongeren - onder de aandacht brengen.

Een andere mooie gebeurtenis in 2018 was dat het boek Kinderen met een ster van Martine Letterie en Rick de Haas een eervolle vermelding van de Thea Beckmanprijs kreeg. De prijs is de jaarlijkse onderscheiding voor het beste historische jeugdboek. Kinderen met een ster. Voorleesverhalen over Joodse kinderen in de Tweede Wereldoorlog werd al eerder bekroond met de zilveren griffel.

Museum gesloten
Het museum van Herinneringscentrum Kamp Westerbork is gesloten van 7 januari tot en met 25 januari 2019. Het kampterrein is in die weken wel toegankelijk. Op zaterdag 26 januari gaan de deuren van het museum weer open. Dan is de tentoonstelling Westerbork-Auschwitz te zien.