Kinderen met een ster op shortlist Thea Beckmanprijs

28 augustus 2018

Het boek Kinderen met een ster van Martine Letterie en Rick de Haas is nog steeds in de race voor de Thea Beckmanprijs. Sinds deze ochtend staat het boek op de shortlist.

De Thea Beckmanprijs is de jaarlijkse bekroning voor het beste historische jeugdboek. De jury zoekt naar goed geschreven verhalen die een historische insteek hebben. Hiermee hoopt de Thea Beckmanprijs historische jeugdboeken meer onder de aandacht te brengen. Door historische verhalen te lezen kunnen kinderen en jongeren meer inzicht krijgen in het verleden en daarmee meer begrijpen van de tijd waarin ze nu leven. De winnaar van de Thea Beckmanprijs ontvangt € 1000,- van het Archeon. Afwisselend worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond. De jury bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Henne van Beveren, Liselotte Dessauvagie, Monique Veldman en Moniek Warmer.

Kinderen met een ster
Klaartje, Jules, Leo, Ruth en Bennie zijn doodgewone kinderen. Tot ze een ster krijgen, een ster die alles anders maakt...Dit voorleesboek is geschreven door Martine Letterie, in samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork, omdat steeds jongere kinderen het kamp bezoeken. Ze zijn gebaseerd op verhalen van mensen die de oorlog als kind meemaakten.

Zes jonge kinderen staan centraal in zo'n dertig verhaaltjes van twee tot drie pagina’s elk. Het zijn gewone kinderen, totdat ze een ster moeten dragen. Heel normale dingen mogen ze dan plots niet meer. Er wordt uitsluitend verteld wat het jonge kind meekrijgt. Ze begrijpen nog niet wat er werkelijk gebeurd. Zo is Rosa heel blij dat ze op haar zesde verjaardag een bolerootje krijgt met een echte gele ster. Nu voelt ze zich groot. Ze ziet dat haar moeder er verdrietig van wordt. Waarom wordt niet uitgelegd. Het is aan de voorlezer om hier eventueel dieper op in te gaan. Rick de Haas maakte de illustraties in het boek.

In 2017 won Kinderen met een ster een Zilveren Griffel, de prijs voor de beste kinderboeken.

De shortlist 2018
-Arend van Dam – De reis van Syntax Bosselman
-Martine Letterie & Rick de Haas - Kinderen met een ster
-Inez van Loon - Anna’s grote reis
-Koos Meinderts - Naar het noorden
-Suzanne Wouda - Sabel

Op zaterdag 15 september wordt de Thea Beckmanprijs 2018 in het Archeon uitgereikt. Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van enthousiaste jongeren leest de shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. Schrijfster Marte Jongbloed begeleidt deze jury. De Jonge Beckman wordt ook op 15 september 2018 in het Archeon uitgereikt.