Samenwerking rond Westerborkpad geïntensiveerd

13 augustus 2018

KWBN, Stichting Wandelnet en Herinneringscentrum Kamp Westerbork hebben een overeenkomst gesloten om het Westerborkpad levend en aantrekkelijk te houden voor wandelaars. KWBN is als eigenaar van de wandelroute blij dat het Westerborkpad is opgenomen als Lange-Afstand-Wandelpad in het netwerk van Wandelnet. Beheer, onderhoud en een actuele wandelgids zijn daardoor voor de komende 3,5 jaar gegarandeerd.

Het Herinneringscentrum brengt diepgaande historische kennis en educatieve elementen binnen de samenwerking in. Bovendien vormt Kamp Westerbork het indrukwekkend eindpunt van de wandelroute. De samenwerking moet uiteindelijk leiden tot meer aandacht voor én gebruik van het pad, dat meerwaarde biedt door de koppeling van natuurbeleving en historische verdieping.

In het spoor van de Jodenvervolging

Het Westerborkpad is een wandel- en bezinningsroute in het spoor van de Jodenvervolging. De route loopt van de Hollandsche Schouwburg (tijdens de oorlog een verzamelplaats voor Joden in Amsterdam) naar het voormalig kamp Westerbork. De route is in totaal 336 kilometer lang. Je wandelt niet alleen langs de spoorlijn, maar ziet er ook historische sporen en gedenkplaatsen. Onderweg vind je ruim zestig historische locaties zoals onderduikadressen, werkkampen en synagogen.

Het Westerborkpad is mede ontstaan dankzij het persoonlijke verhaal van Jan Dokter en de grote inspanningen van vrijwilligers Johan Vellinga en Hans Schumacher.