Kinderen met een ster genomineerd voor Thea Beckmanprijs

19 juni 2018

Het boek Kinderen met een ster van Martine Letterie en Rick de Haas is in de race voor de Thea Beckmanprijs. Dit is de jaarlijkse onderscheiding voor het beste historische jeugdboek. De jury zoekt naar verhalen die een historische insteek hebben. Hiermee wil de Thea Beckmanprijs jeugdboeken over de geschiedenis meer onder de aandacht brengen.

Kinderen met een ster. Voorleesverhalen over Joodse kinderen in de Tweede Wereldoorlog is het eerste boek met voorleesverhalen over de Jodenvervolging voor jonge lezers tussen de 6 en 9 jaar. Schrijfster Martine Letterie baseerde zich op de herinneringen van Joodse kinderen die in de onderduik of in kamp Westerbork de Tweede Wereldoorlog overleefden. Rick de Haas maakte de illustraties in het boek.

Doodgewone kinderen
De focus van Kinderen met een ster ligt op de eerste jaren van de vervolging en de periode in kamp Westerbork. Rosa, Klaartje, Jules, Leo, Ruth en Bennie zijn doodgewone kinderen. Tot ze een ster krijgen, een ster die alles anders maakt.

In 2017 won Kinderen met een ster een Zilveren Griffel, de prijs voor de beste kinderboeken.

Haaieneiland
De winnaar van de Thea Beckmanprijs ontvangt € 1000,- van het Archeon. De jury bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Henne van Beveren, Liselotte Dessauvagie, Monique Veldman en Moniek Warmer. Vorig jaar werd Haaieneiland van Rob Ruggenberg bekroond tot beste historische jeugdboek.

De Longlist 2018
-Arend van Dam – De reis van Syntax Bosselman
-Harm de Jonge – Het bedorgeltje van Jakob Balck
-Hans Kuyper – Het geheim van de gifmengers
-Martine Letterie & Rick de Haas, Kinderen met een ster
-Inez van Loon, Anna’s grote reis
-Koos Meinderts, Naar het noorden
-Joost Swarte, En toen De Stijl
-Piet van der Waal, Keien van kolonisten
-Suzanne Wouda, Sabel

Aan het einde van de zomer maakt de jury de vijf titels van de shortlist bekend. Op zaterdag 15 september wordt de Thea Beckmanprijs 2018 in het Archeon uitgereikt.