COLUMN: Wie is Beppie?

3 juli 2018

Drie broers zitten op mij te wachten in het museumcafé. Een van hen, Ab Stolk, had een aantal weken ervoor telefonisch contact gezocht. Hij vertelde, dat hij na overleg met zijn broers, had besloten een briefkaart van zijn grootouders bij ons onder te brengen: ‘We worden een dagje ouder en zijn op zoek naar een logische en geschikte plek voor de originele briefkaart.’

Een collega van het museumcafé heeft de drie heren reeds van koffie voorzien. Ze komen uit het westen van het land, zijn blij dat ik wat tijd vrij kan maken en overhandigen mij de originele briefkaart. Voorzichtig pak ik het bij de randen. De briefkaart is groter dan normaal en volgeschreven met potlood in een goed leesbaar handschrift. Ik lees de eerste regels:

Westerbork 11 oktober 1942
Beste kinderen en kleinkinderen,
Even nog een paar woorden. We zitten nog steeds in Westerbork en gaan vermoedelijk vrijdag weg (…).


Barak 84
Ze vertellen me dat hun grootvader Abraham Posner de kaart schreef. Op de achterkant van de briefkaart is te lezen dat hij zich samen met zijn vrouw in barak 84 bevond. Ze waren tussen 3 en 5 oktober in kamp Westerbork terechtgekomen. 11 oktober - een zondag- was hun schrijfdag. Als ik later achter mijn bureau zit constateer ik uit de gegevens in onze database dat het echtpaar inderdaad de vrijdag erna, op 16 oktober 1942, werd doorgestuurd.

Poesiealbum
De drie broers hebben nog meer materiaal bij zich. De verrassing komt echter als ik met een concept schenkingsovereenkomst naar beneden kom. Het is een poesiealbum. Voorzichtig sla ik de kwetsbare kaft om. Ik lees de aanhef op de verschillende pagina’s: Lieve Beppie, beste Beppie, lieve Beppie, beste Bep. De versjes zijn geschreven tussen 7 oktober 1941 en 7 mei 1942.Volgens de broers was Beppie ook een Posner. Ik lees een aantal gedichten en doe het boekje voorzichtig weer dicht. Ik geef aan het verder te onderzoeken. Ab Stolk tekent de schenkingsovereenkomst, mede namens zijn broers.

Betje Hanna Posner
Ik neem achter mijn bureau in alle rust het poesiealbum door. De eerste vraag die bij mij naar boven komt is: ‘Wie is Beppie?’ Ik vind haar in onze database terug. Betje Hanna Posner is haar officiële naam. Ze werd geboren in Rotterdam op 25 oktober 1927 en woonde aan de Graaf Florisstraat in die stad. Op 22 april 1943 werd ze naar kamp Vught gestuurd en op 3 juli kwam ze in kamp Westerbork terecht. Haar barak is onbekend. Op 20 juli 1943 werd ze doorgestuurd naar het vernietigingskamp Sobibor en daar drie dagen later vermoord. Ze was toen 15 jaar oud.

Ik blader verder in het album. Ik lees de namen van een oom, een tante, een leerkracht. Ik lees de namen van vriendinnen, vooral Joodse vriendinnen. Ik controleer wat er met hen is gebeurd. Een heeft het overleefd. De rest is net als Beppie vermoord. In Auschwitz en Sobibor. Ik word er stil van en sluit het album voorzichtig.

Guido Abuys
Conservator Herinneringscentrum Kamp Westerbork