‘De reis van mijn oma naar Sobibor’

24 mei 2018

Micha Bruinvels overnacht volgende week op het terrein van Kamp Westerbork. Bruinvels maakt – precies 75 jaar later - dezelfde reis die zijn oma maakte: van Amsterdam naar vernietigingskamp Sobibor. Op 29 mei 1943 komt Froukje Bruinvels – Van Gelder aan in kamp Westerbork. Ze wordt 1 juni op transport gezet. Haar kleinzoon verblijft dezelfde drie nachten op het kampterrein en reist daarna door met de trein naar Oost-Europa.

De reis van Micha Bruinvels begint dinsdag 29 mei bij zijn grootouderlijk huis in Amsterdam. Vanuit daar gaat hij naar station Muiderpoort en neemt hij de trein naar Drenthe. Zijn oma van vaders kant wordt op 29 mei 1943 samen met haar oudste kind Benjamin naar Westerbork gebracht. Na een verblijf van drie nachten worden ze gedeporteerd. Het eindpunt is vernietigingskamp Sobibor, waar zij bij aankomst op 4 juni 1943 worden vergast. Haar jongste kind Jacob, de vader van Micha, wordt door zijn moeder verstopt en overleeft de oorlog in de onderduik in Arnhem.

Familieverhaal
Bruinvels (1971) maakt deze reis samen met fotograaf Roger Cremers. Zij zullen onderweg reportages maken. Hun doel is het familieverhaal te vertellen. Micha Bruinvels: ‘Ik blijf aandacht vestigen op wat er met mijn familie, en vele andere families, is gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vervolgd worden en uiteindelijk in koelen bloede omgebracht, alleen vanwege geloof en afkomst. Want ik kan mij, in de huidige tijd, naast mijn persoonlijke ontwikkeling en ondanks dat ik de feiten ken, nog steeds niet voorstellen wat zich destijds heeft afgespeeld tijdens de Holocaust.’

Bewustwording
Ook willen Bruinvels en Cremers mensen bewust maken van de Holocaust en het opkomend nationalisme: ‘In deze week zullen wij dwars door het huidige Europa treinen op zoek naar de gewiste sporen van mijn familiegeschiedenis. Tevens proberen wij te duiden wat de reis voor de gedeporteerden betekende, voor mijn familie, en later voor mij persoonlijk. En parallellen trekken naar de huidige tijd waarin vrede door velen wordt gezien als iets vanzelfsprekends.’

Sobibor
Op 4 juni zullen Bruinvels en Cremers aankomen op de plek waar vernietigingskamp Sobibor lag. Hun reis is te volgen op social media. Zij zullen gebruik maken van hashtag #westibor.

Op woensdag 30 en donderdag 31 mei houden Bruinvels en Cremers om 15.00 uur een presentatie over hun project in de overkapping.