Luistersteen vertelt het bevrijdingsverhaal

7 mei 2018

Ben je benieuwd naar het bevrijdingsverhaal van kamp Westerbork in april 1945? Dat is nu te horen bij het Herinneringscentrum. Kamp Westerbork maakt namelijk sinds afgelopen weekend deel uit van de Liberation Route Europe. Drenthe is de eerste noordelijke provincie van Nederland die toetreedt tot deze internationale route, die in negen Europese landen de herinnering aan de bevrijding levend houdt.

Verspreid over de provincie worden de komende tijd vijf zogeheten luisterplekken van de Liberation Route. Dit zijn markeringen in het landschap waar mensen via een informatiepaneel en een audioverhaal in drie talen te horen krijgen wat zich ter plekke heeft afgespeeld in de oorlog. De verhalen, die ook gratis kunnen geworden gedownload via de Liberation Route Europe-app, zijn overwegend gebaseerd op persoonlijke ooggetuigenissen uit die tijd. Verspreid over vijf Nederlandse provincies zijn inmiddels al ruim tweehonderd luisterplekken gerealiseerd. 

De luistersteen bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork vertelt het verhaal van Ed van Thijn. Hij maakt als 10-jarige jongen de bevrijding van het kamp mee. Op het moment dat de Canadezen het kamp bevrijden, zitten er nog zo'n 800 Joden in het kamp. 

Naast Kamp Westerbork krijgt Drenthe de komende tijd de volgende vier luisterplekken.

Spier – nabij het executiemonument

In de nacht van 7 op 8 april 1945 wordt een groep Franse para’s verkeerd gedropt en landt bij het Spaarbankbos bij Hoogeveen. Ze reorganiseren zich snel en proberen achter de Duitse linies verwarring te stichten om zo de opmars van de geallieerden te vergemakkelijken. De bezetters reageert furieus en dat heeft dramatische gevolgen.

Gasselte – nabij de pastorie aan het Lutkenend
Vanaf oktober 1944 is de pastorie van Gasselte hoofdkwartier van een afdeling van het National Sozialistisches Kraftfahr Korps (NSKK). Als Franse parachutisten in april 1945 landen in de omgeving van Gasselte, besluiten ze direct tot aanval over te gaan. De heer Pronk, een verzetsman van het eerste uur, weet het nog als de dag van gisteren.

Westerbork - dorpscentrum
Begin april 1945 vestigt de Duitse generaal Böttger zich in café annex bakkerij Slomp in Westerbork. Hij krijgt het bevel met zijn eenheid het zuidelijke deel van Drenthe tegen de oprukkende Canadezen te verdedigen. Als op 8 april Franse para’s van het lokaal verzet horen dat zich een Duitse generaal in het dorp bevindt, wordt meteen de aanval ingezet.

Hooghalen – monument voor Canadese militairen
In de vroege ochtend van 12 april 1945 is in de buurt van Hooghalen kanongebulder te horen en cirkelt lange tijd een verkenningsvliegtuig boven het dorp. Ooggetuigen zien om half acht de eerste granaten vallen, waarbij een Duitse motorrijder omkomt. Het is de onheilspellende voorbode van een dag vol strijd en verwoesting. Hooghalen zal nooit meer hetzelfde zijn.

Meer informatie: www.liberationroute.nl.