Ruim 5.000 bezoekers bij Dodenherdenking

4 mei 2018

De belangstelling voor de 4 mei-herdenking op Kamp Westerbork was ook dit jaar groot. Ruim 5.000 mensen liepen mee in de stille tocht van de jaarlijkse Dodenherdenking, georganiseerd door Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Daarnaast kochten vandaag meer dan 1.000 mensen een kaartje voor het museum. Hieruit blijkt dat de behoefte om oorlogsslachtoffers te herdenken, onverminderd groot is. In het programma van de Dodenherdenking lag dit jaar de nadruk op onderduik en verzet. 2018 is namelijk uitgeroepen tot Jaar van Verzet.

Zo sprak onderduikoverlevende Jenny van Wieringen – van Genderingen (85) vanavond tijdens de Dodenherdenking bij het Nationaal Monument Westerbork. Als 10-jarig Joods meisje dook ze in 1942 onder: ‘Het verzet regelde alles. We wisten niet waar wij terecht kwamen. Het werd Bussum, bij de familie Brouwer, in een klein arbeidershuisje. Wij zouden er aanvankelijk drie dagen blijven, maar het werd uiteindelijk 2 jaar en 9 maanden.’

Drie generaties
Ook dit jaar werd ook tijdens de herdenking de driegeneratielezing gehouden. Overlevende Jack Eljon (1937) vertelde, samen met zijn zoon Raoul en zijn kleindochter Hadassah, over de impact die de oorlog op hen had en nog altijd heeft.

‘De tijd’
Jongeren speelden eveneens een belangrijke rol tijdens de herdenking. Een van de winnaars van de jaarlijkse gedichtenwedstrijd Dichter bij 4 mei van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Ilja Boersma, droeg haar gedicht De tijd voor: ‘Ik kan me niet voorstellen, hoe dat geweest moet zijn. Ik kan het proberen te begrijpen. Maar het echt begrijpen, dat kan ik nooit.’ Celine en Yorick de Boer van het Dr. Nassau College Quintus uit Assen lazen de namen van uit kamp Westerbork gedeporteerde kinderen voor en de 11-jarige Meike van Wamel uit Westerbork hield dit jaar de kinderlezing.

De muzikale bijdragen kwamen van Nouschka van Schaik en Niki Perdok van het Prins Claus Conservatorium en van Claudia de Breij. Zij speelde de nummers Mag ik dan bij jou en Later wordt het beter als eerbetoon aan alle slachtoffers en oorlogsgetroffenen. De klok werd geluid door Freddy Huizeling en de Last Post gespeeld door Stephen de Koning.

20e keer
’s Middags speelden de jongeren van Theater Na de Dam het stuk Wat ik nooit geweest ben. Dit is gebaseerd op de verhalen van onderduikoverlevenden. Ook vertelden ooggetuigen Emmy Drop, Max Degen en Joop Waterman hun persoonlijke verhaal in het museum van het Herinneringscentrum. Zij overleefden de oorlog in onderduik of kampen. Veel familieleden kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog om. Joop Waterman, geboren in kamp Westerbork, sprak vanavond tevens voor de 20e keer het kaddisj uit tijdens de herdenking.

RTV Drenthe zond de 4 mei-herdenking vanaf het kampterrein live uit. Deze uitzending is terug te zien op de website www.rtvdrenthe.nl. In het museum van Herinneringscentrum Kamp Westerbork is nog tot 6 januari 2019 de expositie Verhalen uit de Onderduik te zien.