Unieke kinderbrieven geschonken aan Herinneringscentrum

2 mei 2018

In het kader van de actie NIET WEGGOOIEN! worden bijzondere kinderbrieven geschonken aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Morgenmiddag, tijdens de landelijke actiedag, neemt conservator Guido Abuys de brieven, die zijn geschreven in kamp Westerbork, in ontvangst. NIET WEGGOOIEN! is een gezamenlijke actie van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het NIOD. De actiedag vindt 3 mei plaats bij de twintig deelnemende instellingen.

De kinderbrieven zijn geschreven door Estella, Maurits en Marie Meijer. Zij zitten zonder hun ouders in het kamp. Hun moeder is voor de oorlog overleden en hun vader overlijdt in kamp Vught. Ze schrijven de brieven aan hun niet-Joodse pleegmoeder, Cora Walrave. Zij is afgelopen februari op 98-jarige leeftijd gestorven en haar nicht schenkt de brieven nu aan het Herinneringscentrum.

‘Stil van’
Conservator Guido Abuys van Herinneringscentrum Kamp Westerbork over de brieven: ‘Het zijn erg bijzondere brieven. Ze geven veel informatie, maar zijn ook aandoenlijk. Je leeft zo met de kinderen mee, dat je er stil van wordt.’

Schijnwereld
De drie kinderen schrijven de brieven vanuit barak 66, wat een soort dependance van het weeshuis is. Ze vertellen over wat ze te eten krijgen, wat voor werk ze doen en dat ze over de heide wandelen. Guido Abuys: ‘Het is schrijnend te zien dat de kinderen op het verkeerde been worden gezet. Er wordt hen een schijnwereld voorgehouden en ze hebben geen idee wat hen te wachten staat.’

In mei 1943 gaan de drie kinderen op transport naar Sobibor. Ze schrijven dan nog een laatste afscheidsbrief naar hun stiefmoeder. Op 21 mei 1943 worden de twee zusjes en de broer in dit vernietigingskamp vermoord.

NIET WEGGOOIEN!
Nog altijd duiken bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Soms bij een verhuizing, soms bij een sloop van een woning of zomaar bij het opruimen van een zolder. Variërend van een stapeltje brieven tot foto's, documenten of een voorwerp. Deze kunnen een bijzondere kijk geven op het verleden. Meer informatie over de actie NIET WEGGOOIEN! en de deelnemende instellingen vindt u op website www.actienietweggooien.nl.