Micha Schliesser (1938 - 2018)

21 februari 2018

Vanochtend ontvingen wij het verdrietige bericht dat Micha Schliesser gisteravond, 20 februari 2018, op 79 jarige leeftijd is overleden.

Hij was een van de weinigen die het vluchtelingenkamp Westerbork en het doorvoerkamp Westerbork overleefde. Micha was afgelopen jaren actief als gastspreker voor het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII-Heden. Hij gaf gastlessen op scholen, hield lezingen en vertelde zijn verhaal tijdens de dodenherdenking bij het Nationaal Monument Westerbork in 2016.

Micha Schliesser zag op 28 juni 1938 in Berlijn het levenslicht. Zijn ouders - succesvolle confectionairs - wilden naar Amerika emigreren, maar vluchtten na de Kristallnacht naar Amsterdam. Al snel wordt het gezin naar vluchtelingenkamp Westerbork gestuurd. In het kamp kregen ze de woning 17A toegewezen. Micha's vader werd dienstleider van textiel en confectie in doorvoerkamp Westerbork.

Micha ging in kamp Westerbork naar school en zwierf in zijn vrije tijd met of zonder vriendjes door het kamp. De meeste vriendjes verdwenen na verloop van tijd, omdat zij naar de vernietigingskampen gedeporteerd worden. De familie Schliesser slaagde erin buiten de transporten te blijven.

Micha Schliesser was altijd nauw betrokken bij de activiteiten van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Zo schonk hij bijzondere tekeningen die zijn moeder in het kamp maakte aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork en was hij de levende bron voor de tentoonstelling Kinderen met een Ster.