Opgejaagd

Deze tentoonstelling is te zien van 19 mei tot en met 22 september
Opgejaagd

De tentoonstelling Opgejaagd vertelt het verhaal van de vervolging van de Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 500.000 Sinti en Roma uit heel Europa werden door de nazi’s vermoord in wat de Porajmos is komen te heten, het Sinti en Roma equivalent van de Holocaust.

Bijzondere filmfragmenten, nooit tentoongestelde voorwerpen en unieke afbeeldingen tonen op een persoonlijke wijze de lange aanloop van onderdrukking en migratie die leidden tot de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog. Centraal staat het Zigeunertransport: op 19 mei 1944 werden vanuit kamp Westerbork 245 Sinti en Roma naar Auschwitz-Birkenau weggevoerd. Het overgrote gedeelte van hen moest nog 18 jaar worden. Slechts 31 Sinti en Roma uit dit transport zouden de oorlog overleven.

De tentoonstelling Opgejaagd. Vervolging van Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog is tot stand gekomen in samenwerking met de stichting O Lungo Drom en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Verschillende overlevenden en nabestaanden uit de Sinti en Roma gemeenschap werkten aan de tentoonstelling mee. Jonge bezoekers worden via een eigen familieroute door de tentoonstelling geleid. Voor mensen op zoek naar meer achtergrond en wetenschap is er een interactieve verdieping.

De tentoonstelling Opgejaagd. Vervolging van Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog is te zien tot en met 2 februari 2020 in Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

14

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Hoe bereik je Herinneringscentrum Kamp Westerbork? Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.

Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork