Groeten van Leo

Deze tentoonstelling is te zien van 24 juni tot en met 01 september
Groeten van Leo

Groeten van Leo is een 'doe & voel' tentoonstelling speciaal voor kinderen van 8-12 jaar, waarbij alles aangeraakt mag worden. Het verhaal van Leo Meijer, een Joodse jongetje in de oorlog, staat centraal. Leo is 7 jaar als hij in kamp Westerbork belandt met zijn vader en moeder. Hier tekende hij over het dagelijks leven in het kamp. En over de herinneringen aan zijn leven in Zwijndrecht, waar hij woonde, zoals een tekening met een circus en olifanten.

Van Leo zijn veel tekeningen, foto's en briefjes bewaard gebleven. Martine Letterie heeft hier een boek over geschreven: Groeten van Leo, een kind in kamp Westerbork.

Oorlogsjaren
In de expositie is te zien hoe Leo opgroeide in Zwijndrecht als klein jongetje. In de eerste oorlogsjaren, Leo was toen6  jaar, moest hij een gele ster dragen. In november 1942 wordt er aangebeld bij de familie Meijer en wordt de familie meegenomen naar het gemeentehuis van Zwijndrecht.

Na uren in de raadszaal gezeten te hebben worden ze vervoerd naar de Hollandsche Schouwburg. Opnieuw moet Leo lang wachten, ditmaal in een benauwde ruimte met honderden onbekende mensen. Uiteindelijk komt er duidelijkheid: ze moeten naar kamp Westerbork in Drenthe.

Concentratiekampen
In Westerbork gaat Leo overdag naar school, speelt hij in de speeltuin van het kamp en in december wordt er zelfs een Sinterklaasfeest georganiseerd. Leo heeft genoeg kinderen om mee te spelen, maar veel vriendjes blijven maar kort in kamp Westerbork. Uiteindelijk moet Leo op 4 september 1944 ook met de trein mee. Samen met zijn vader en moeder wordt hij naar Theresienstadt gestuurd.

Leo overleeft de oorlog niet: hij wordt op 9-jarige leeftijd in Auschwitz vermoord.

Groeten van Leo is tot 1 september te zien in Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Hoe bereik je Herinneringscentrum Kamp Westerbork? Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.

Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork