Belangrijk nieuws omtrent het Coronavirus. We willen u graag wijzen op onze recente nieuwsberichten.
Heropening museum | Reserveer hier uw tickets

De Kampenserie

Mobiele tentoonstellingen over de vernietigingskampen in het oosten. De verschillende exposities uit de Kampenserie zijn te huur.

Auschwitz-Birkenau
De expositie Auschwitz-Birkenau is het verhaal van het gelijknamige kamp, dat symbool staat voor de vernietiging van de Joden in het door de nazi’s bezette Europa, en zijn overlevenden. Het complex bestond uit een voormalige Poolse kazerne, Auschwitz I; een barakkenkamp, Auschwitz-Birkenau II en tientallen nevenkampen. Het kamp ontwikkelde zich tot het grootste complex van concentratie- en vernietigingskampen. Alleen al vanuit kamp Westerbork vertrokken vanaf 15 juli 1942 66 treinen met duizenden Joden. Naast een werkkamp, was Auschwitz-Birkenau vooral een kamp voor massavernietiging. Met het naderen van het Rode Leger probeerde de SS alle sporen uit te wissen. Eind november 1944 stopte de massale vernietiging. In januari 1945 werd een begin gemaakt met het opblazen van verschillende crematoria. Zij die konden lopen werden geëvacueerd. De zieken bleven achter om vermoord te worden. Op 27 januari 1945 bevrijdde het Rode Leger Auschwitz. De ongeveer 7.000 achtergelaten gevangenen waren meer dood dan levend. Voor ongeveer 1.3 miljoen slachtoffers kwam de bevrijding te laat.

Docenten die met scholieren naar Auschwitz gaan vinden in deze handleiding en werkbladen praktische informatie en didactische tips. De reizende tentoonstelling over Auschwitz-Birkenau is speciaal voor scholen gemaakt, en de docentenhandleiding is tevens hier op van toepassing. In de bijlagen citaten van overlevenden van Auschwitz, extra informatie en werkbladen voor leerlingen.

Sobibor
De expositie Sobibor vertelt het verhaal van het gelijknamige kamp. In tegenstelling tot Auschwitz-Birkenau, was Sobibor alleen een vernietigingskamp. De enige Joden die niet onmiddellijk werden vergast, werden gebruikt bij het moordproces. Negentien treinen zijn vanuit Westerbork naar Sobibor vertrokken; allen in 1943. Met stokken, knuppels en zwepen werden de Joden bij aankomst vooruitgedreven. Net als in Auschwitz waren de gaskamers als doucheruimte ingericht.

Bergen-Belsen
De expositie Bergen-Belsen vertelt het verhaal van het gelijknamige kamp. Van alle kampen waren de overlevingskansen in Bergen-Belsen het grootst. Bergen-Belsen was in 1935 op de Lüneburgerheide gebouwd en bedoeld als barakkenkamp voor arbeiders. Hoewel ook in Bergen-Belsen de omstandigheden slecht waren, was er van mishandeling minder sprake. Daar stond getreiter tegenover. Berucht was het urenlang stilstaan achter prikkeldraad zonder eten en drinken. Een voordeel was dat gezinsleden, die weliswaar apart woonden, elkaar een uur per dag mochten zien. In het kamp was een strakke hiërarchie: de SS was de baas en liet de Joden over de Joden heersen.

Voor meer informatie, voorwaarden en prijzen kunt u contact opnemen met conservator Guido Abuys via Guido.Abuys@kampwesterbork.nl.

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Hoe bereik je Herinneringscentrum Kamp Westerbork? Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.

Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork