In verband met het coronavirus kunt u ons museum alleen bezoeken met online bestelde tickets
Reserveer hier uw tickets

  • Museum

Nieuwe biografie Philip Mechanicus

donderdag, 18 april 2019
Nieuwe biografie Philip Mechanicus

Buigen onder de storm, Philip Mechanicus – Verslaggever tot in de dood 1889-1944 van auteur Koert Broersma is gepresenteerd in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Deze biografie laat op indringende wijze zien hoe het leven van een bijzondere man door de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog, voortijdig werd beëindigd. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan journalist Frits Barend.

In deze nieuwe uitgave komt auteur Koert Broersma onder meer met een antwoord op de vraag welke Nederlandse politieagent Mechanicus in september 1942 arresteerde en hoe dit in zijn werk ging. Ook gaat de auteur dieper in op de vriendschappelijke relatie tussen Mechanicus en Etty Hillesum in kamp Westerbork en putte hij uit niet eerder gepubliceerde brieven die Mechanicus vanuit Westerbork naar onder meer zijn dochters schreef. Broersma eindigt zijn boek met een interview met Elisabeth Oets, de kleindochter van Mechanicus die over haar grootvader de voorstelling Wachten op transport maakte.

Philip Mechanicus
Philip Mechanicus (Amsterdam 1889 - Auschwitz-Birkenau 1944) was voor de oorlog een beroemd journalist, wiens carrière na de Duitse inval eindigde met zijn gedwongen vertrek bij het Algemeen Handelsblad. Toch zou hij zijn bekendste werk pas daarna schrijven, tijdens zijn verblijf in Durchgangslager Westerbork. In schoolschriftjes, die behoedzaam het kamp werden uitgesmokkeld, schreef hij er onder zware omstandigheden het dagboek In depot, een van de meest indrukwekkende egodocumenten uit de Tweede Wereldoorlog, dat sinds de verschijning in 1964 lovende kritieken kreeg en nog altijd wordt herdrukt.

‘Ik heb het gevoel alsof ik als officieel reporter een schipbreuk versla,’ omschreef hij zelf zijn gedwongen internering in dit voorportaal van de hel. Na Westerbork werd Mechanicus via Ber-gen-Belsen naar Auschwitz-Birkenau gedeporteerd, waar hij in oktober 1944 werd doodgescho-ten.

Scherpe analyses
Mechanicus’ leven weerspiegelt de bewogen geschiedenis van zijn tijd. Hij was afkomstig uit de arme jodenbuurt van Amsterdam. Aangeraakt door de sociaaldemocratie, waar hij als onafhankelijke geest al snel weer van vervreemde, ontwikkelde hij zich door zelfstudie tot journalist. Hij was een pionier in het verslaan van de ontwikkelingen in de Sovjet-Unie en in Palestina. Zijn scherpe analyses van het opkomende nazisme geven een wrange dimensie aan zijn eigen lot.

In Buigen onder de storm beschrijft journalist Koert Broersma, op basis van diepgaand onder-zoek en gesprekken met tientallen getuigen, het bijzondere leven van Philip Mechanicus. Dirk Mulder zegt over het boek: ‘Dankzij het onderzoek van Koert Broersma wordt het beeld van de belangrijkste chroniqueur van kamp Westerbork als mens, en als journalist, compleet.’

Buigen onder de storm, Philip Mechanicus – Verslaggever tot in de dood 1889-1944 telt 260 pagina’s en is uitgegeven door Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum. Het boek kost € 23,95 en is te koop in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Zondag 28 april houden Elisabeth Oets en Koert Broersma om 14.00 uur een lezing over Philip Mechanicus in ons museum.

  • European Heritage Label
  • Unesco

Bezoek Kamp Westerbork

Hoe bereik je Herinneringscentrum Kamp Westerbork? Klik hier voor meer informatie over vervoersmogelijkheden en de bereikbaarheid.

Logo van Herinneringscentrum Kamp Westerbork